Volkswagen zet productie van de Kever stop

In de fabriek van Volkswagen in de Mexicaanse stad Pueblo wordt in juli volgend jaar het laatste exemplaar van de New Beetle geproduceerd. Daarmee komt een einde aan een opmerkelijk tijdperk van zeventig jaar autogeschiedenis. De New Beetle was immers een variant van de beroemde Kever die door Ferdinand Porsche in opdracht van Adolf Hitler was ontworpen en een auto voor de gewone Duitse man moest worden.

De Volkswagen Kever zou één van de meest populaire en iconische modellen uit de geschiedenis van de automobielindustrie worden. Uiteindelijk zouden van het model meer dan 21,5 miljoen exemplaren worden verkocht.

Record

Na het einde van de tweede wereldoorlog ging in Wolfsburg de productie van de Kever, onder controle van het Britse militaire commando, definitief van start. Van daaruit zou het model gaandeweg de hele wereld veroveren. In het begin van de jaren zeventig verbrak de Kever het record van de Amerikaanse T-Ford, waarvan ruim 15 miljoen exemplaren werden gebouwd.

In 1978 werd de productie van de Kever in Duitsland stopgezet. Het model werd vervangen door de Volkswagen Golf. De fabriek in de Mexicaanse stad Pueblo echter nog tot vijftien jaar geleden verder blijven produceren.


© Pixabay

Twintig jaar geleden was Volkswagen echter ook gestart met de bouw van de New Beetle, waarvan het design door de originele Kever was gebaseerd. Technisch vertoonde de New Beetle echter veel meer gelijkenissen met de Golf.

Nu wordt in Pueblo ook de productie van de New Beetle gestopt. Om de geschiedenis van het model af te ronden zullen met de Final Edition SE and Final Edition SEL nog twee modellen op de markt worden gebracht.

Elektrisch

Hinrich Woebcken, chef van Volkswagen Nordamerika, benadrukte dat de Duitse bouwer zich in de regio meer op de bouw van gezinswagens wil focussen. De New Beetle werd in de Verenigde Staten vooral door vrouwelijke chauffeurs gekocht.

Volkswagen wil volgens Woebcken in Noord-Amerika bovendien verder in de ontwikkeling van elektrische wagens investeren.

Toch sloot hij niet uit dat er ooit een nieuwe versie van de Beetle op de markt zou kunnen komen. “Er zijn voor een eventuele terugkeer op dit ogenblik zeker geen concrete plannen, maar men weet nooit wat de toekomst kan brengen,” benadrukte hij daarbij.

De originele Kever werd ook een echt cultuurfenomeen. Het model was immers het geliefkoosde vervoermiddel van de hippiegeneratie. Bovendien kreeg de auto op het einde van de jaren zestig zelfs een hoofdrol in de succesfilm ‘The Love Bug’ van Walt Disney.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20