Volkswagen: “Elektrische mobiliteit snel even winstgevend als verbrandingsmotor”

De divisie elektrische mobiliteit zal bij de Duitse autobouwer Volkswagen vlugger dan vermoed werd even winstgevend zijn als de activiteiten rond de traditionele verbrandingsmotoren. Dat heeft Herbert Diess, chief executive van de VW Group, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van de constructeur, gezegd.

Volkswagen had eerder aangekondigd te verwachten dat de winstgevendheid van beide divisies over twee tot drie jaar een vergelijkbaar niveau zouden halen, maar die doelstelling zal volgens Diess sneller kunnen worden verwacht.

Solide financiële positie

“Volkswagen verkeert, ondanks een uitdagende economische omgeving, in een solide financiële positie”, verduidelijkte Diess tijdens de algemene vergadering. “Door een goed crisisbeheer heeft het bedrijf een financieel sterke positie uitgebouwd.” Diess hoopt met Volkswagen alsnog rivaal Tesla voorbij te steken en tegen het midden van dit decennium de grootste fabrikant van elektrische wagens ter wereld te worden.

In de nieuwe strategie New Auto die Volkswagen heeft uitgetekend, vormt de overstap van verbrandingsmotoren naar een elektrische aandrijving een centraal element.

“Momenteel kan Volkswagen voor bijna al zijn modellen aan de klanten een elektrisch alternatief aanbieden”, beklemtoont Diess. “Geen enkele andere autobouwer heeft een portefeuille aan elektrische wagens die even groot is als het aanbod dat Volkswagen kan voorstellen.”

Volkswagen heeft het voorbije jaar wereldwijd 452.000 wagens met een elektrische aandrijving verkocht. Tegen het einde van dit decennium moet elektrische aandrijving minstens de helft van de wereldwijde productie van de Duitse constructeur vertegenwoordigen.

Rivaal Tesla realiseerde vorig jaar een verkoop van 936.000 elektrische wagens. Eind dit decennium wil Tesla minstens twintig miljoen elektrische wagens hebben verkocht.

Scout

Diess merkt op dat de verkoop van elektrische wagens in alle kernmarkten van de Duitse groep op volle toeren draait. “In Europa had Volkswagen op de markt voor elektrische wagens het voorbije jaar een aandeel van 25 procent”, voert het bedrijf aan.

“In de Verenigde Staten was daarbij sprake van een aandeel van ongeveer 8 procent. Dat is ongeveer het dubbele van het marktaandeel dat Volkswagen op de Amerikaanse markt bij de verkoop van wagens met verbrandingsmotoren heeft. In China kende de verkoop van elektrische wagens een verviervoudiging tot 93.000 exemplaren.”

De VW Group maakte recent ook bekend om een vloot elektrische modellen onder zijn nieuwe merk Scout in de Verenigde Staten op de markt de zullen brengen. Het nieuwe merk ontleent zijn naam aan een terreinwagen die onder de naam International Harvester Scout tussen de jaren zestig en tachtig van de voorbije eeuw op de Amerikaanse markt werd gebracht.

Arno Antlitz, financieel directeur van de VW Group, merkte nog op dat Scout als een afzonderlijke entiteit, met een eigen management, in het concern actief zal zijn. Verwacht wordt dat de lancering van Scout nog dit jaar zou kunnen worden gemeld. De eerste prototypes van het merk zouden volgend jaar worden voorgesteld.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20