Werkgeverskoepel Voka is positief over de inspanningen van de federale regering om 1,2 miljard euro te besparen. Maar tegelijkertijd benadrukt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens dat dit wat hem betreft slechts een pril begin is. De regering houdt te weinig rekening met de bedrijven, vertelt hij in een interview met Business AM.
Beluister hier het volledige interview met Hans Maertens:
- Maertens: “Vandaag doet de regering een inspanning van 1,2 miljard euro. Maar als we zelf de documenten lezen, dan blijkt dat de inspanningen die we in 2025 en 2026 zullen moeten leveren om onze begroting op orde te krijgen, vier keer zo groot zullen zijn.”
- “De ondernemingen blijven wat gespaard in dit begrotingsakkoord. Er zijn geen wilde ideeën, geen grote nieuwe belastingen. Dingen als een overwinstbelasting, meer ziekteverlof zonder doktersbriefje, een vliegtaks en een beperking van de voordelen op onderzoek en ontwikkeling staan er allemaal niet in. Anderzijds stellen we wel vast dat de banken en de transportsector moeten inleveren.”
Het allerprilste begin
- “Na het kruispunt zijn we net de weg ingeslagen, maar de weg zal heel lang en heel steil zijn. De regering en de politiek beseffen op dit moment niet hoe het eraan toegaat in onze bedrijven. De chemie- en bouwsectoren zitten in zwaar weer. Audi in Vorst en Daikin in Oostende moeten tijdelijke werkloosheid inschakelen. Papierfabriek Sappi gaat over tot een herstructurering met 600 ontslagen”, somt Maertens op.
- “De Wetstraat 16 heeft geen gevoel voor wat er omgaat in onze bedrijven wat betreft competitiviteit en concurrentiekracht. We geven noodsignalen uit en deze begroting houdt daar geen enkele rekening mee. (…) We kunnen heel veel zaken ondersteunen, ook flexi-jobs. Maar dit is slechts het allerprilste begin van een grote oefening die de volgende regeringen zullen moeten maken.”
(evb)