Voetbalblessures te voorspellen met artificiële intelligentie? Turnhouts bedrijf denkt van wel

Eqipa, een bedrijf uit Oud-Turnhout, staat in voor blessurepreventie bij voetbalploegen Antwerp en Racing Genk, en doet dat via artificiële intelligentie. Dat bericht Gazet van Antwerpen. “In een hooiberg van data zoeken wij naar patronen”, zegt CEO Simon Van Gorp.

De kans dat Eden Hazard en Kevin De Bruyne de kwartfinale van komende vrijdag tegen Italië halen is 50-50. Dat heeft bondscoach Roberto Martinez gezegd op de persconferentie van de Rode Duivels. “Ze hebben geen structurele schade opgelopen, maar de tijd is krap”, zei hij over de blessures die ze gisteren in de match tegen Portugal tegen Portugal (die België met 1-0 won) opliepen.

Constant meten

Volgens Eqipa was de blessure van Hazard misschien te voorspellen. “Wat zouden we graag eens alle beschikbare data van Eden Hazard in handen krijgen”, zei van Gorp dit weekend in een interview met Gazet van Antwerpen, voor de match België-Portugal weliswaar. “Ik zeg niet dat wij de oorzaak van alle ellende vinden, maar dicht ons toch een grote kans toe.”

Van Gorp: “Profvoetballers worden constant gemeten op het gebied van voeding, kracht en verplaatsingen. Het eerste wat een voetballer ’s ochtends doet, is via een app ingeven hoe hij heeft geslapen en hoe hij zich voelt.”

“Daarna wordt de rest van de dag in kaart gebracht en opgeslagen in een database. Wij hebben een softwareprogramma ontwikkeld waarmee je met al die gegevens blessures kunt voorspellen.”

Tactische voordelen

“Uit ons model is gebleken dat veel ploegen de pees er te fel opleggen bij de herneming van de trainingen, waardoor het risico op blessures vergroot”, vertelt Van Gorp. “Of wij dat ook zo tegen de dokter, conditietrainer en het fysioteam zeggen? Nee, wij tonen gewoon onze data.”

“Ons systeem blijkt 40 procent accurater te zijn dan de klassieke voorspellingen van kinesisten”, vervolgt van Gorp. “Op basis van tweehonderdduizend datapunten snorden we dertig potentiële blessures op. De info wordt door het medische team gebruikt om hun spelers aangepaste programma’s te geven. Op die manier hebben we al zeker bij één speler een zware blessure kunnen voorkomen.”

De ondernemer verwacht ook dat artificiële intelligentie op het WK in Qatar volgend jaar zal worden ingezet om tactische voordelen te bekomen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20