Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) wil het beheer van plastic afval tegen 2024 bijna verdrievoudigen tot 100 steden in India. Dat zei een UNDP-topman. Zo willen ze de schadelijke gevolgen van plasticvervuiling bestrijden.
In veel Indiase steden, die vaak tot de meest vervuilde ter wereld worden gerekend, leidt het ontbreken van een georganiseerd beheer van plastic afval tot wijdverbreid zwerfvuil en vervuiling.
Het UNDP-programma, dat in 2018 van start ging, heeft tot nu toe 83.000 ton plastic afval ingezameld. India genereert jaarlijks ongeveer 3,4 miljoen ton plastic afval, volgens officiële schattingen. “In India wordt weliswaar ongeveer 60 procent van het plastic gerecycled, maar we zien nog steeds de schade die plasticvervuiling aanricht”, zei Nadia Rasheed, plaatsvervangend vertegenwoordiger van UNDP India, in een interview met Reuters.
De UNDP werkt samen met de federale denktank NITI Aayog en hebben gezamenlijk een ‘handboek’-model ontwikkeld voor lokale gemeenten en de particuliere sector. “In een land als India, met bijna een vijfde van de wereldbevolking, is de belangrijkste uitdaging hoe we deze modellen schaalbaar kunnen maken”, zei Rasheed in een eerder interview in november. De overheid moet strenger toezien op het dumpen van plastic afval en heeft nog een lange weg te gaan om huishoudens bewust te maken van de problematiek, verklaarde ze.
Afvalinzameling door pandemie verstoord
Het programma kreeg een terugslag nadat de Covid-19-pandemie leidde tot een wijdverspreide toename van afval, waaronder medisch plastic afval zoals de wegwerpmaskers en hun verpakkingen. Dat werd al snel teveel voor de inzamelaars, die bovendien ook vaak onder gevaarlijke omstandigheden werken.
“Er was een reële behoefte om de afvalinzameling uit te breiden en dat kwam op hetzelfde moment dat veel (Covid-19 gerelateerde) beperkingen de normale afvalinzameling verstoorden,” zei Rasheed.
Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) heeft voorspeld dat de plasticvervuiling tegen 2040 verdrievoudigd zal zijn. Daardoor zou elk jaar 23 tot 37 miljoen ton afval in de wereldzeeën terechtkomen.
India, ook ’s werelds op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen na China en de Verenigde Staten, heeft 2070 als doel gesteld om een netto nuluitstoot van koolstof te bereiken. Dat is echter veel later dan andere naties en twintig jaar na de wereldwijde aanbeveling van de VN.
(mah)