Vliegtuigreizigers dagen massaal niet op voor vluchten

Uit vrees voor reizen in tijden van het coronavirus laten veel vliegtuigreizigers hun ticket vervallen. Dat zegt de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) maandag.

Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden volgens IATA dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen op sommige vluchten.

Het is al langer duidelijk dat het coronavirus een grote impact heeft op het toerisme, en dus ook op de luchtvaartsector. Heel wat maatschappijen verminderen hun vluchtaanbod, omdat de vraag keldert.

Brussels Airlines

Brussels Airlines bijvoorbeeld zei vorige week dat het een impact voelde op het aantal boekingen op bijna alle Europese markten, en dat het de komende twee weken 30 procent van het aanbod op Noord-Italië schrapt. De maatschappij overweegt ook tijdelijke werkloosheid.

IATA zegt weet te hebben van een grote luchtvaartmaatschappij waarbij het aantal boekingen op Italië volledig is stilgevallen. Nog een maatschappij meldt dat de totale vraag een kwart lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Slots

De internationale organisatie schatte een tiental dagen geleden dat het coronavirus covid-19 de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd meer dan 29 miljard dollar zou kosten. Maar toen ging ze er nog van uit dat de impact grotendeels beperkt zou blijven tot Oost-Azië. Volgens topman Alexandre de Juniac zou covid-19 een aantal maatschappijen in gevaar kunnen brengen. IATA vraagt dat door de buitengewone omstandigheden de slotregels op luchthavens zouden worden aangepast.

Slots zijn de tijdvensters die luchtvaartmaatschappijen krijgen voor opstijgen en landen op een luchthaven. Maar als ze niet minstens 80 procent van die slots gebruiken, riskeren ze die te verliezen voor het volgende jaar. IATA vraagt nu om die 80 procent-regel tot oktober te laten vallen. ‘Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit aanpassen aan de marktomstandigheden, zonder dat ze vliegtuigen leeg moeten laten vliegen alleen om hun slots te kunnen behouden’, luidt het in een persbericht.

Op ruim 200 luchthavens wereldwijd wordt met slots gewerkt, ook op Brussels Airport.

Lees alles over de impact van het coronavirus op onze liveblog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20