De negatieve impact van de coronapandemie op de luchtvaart weerspiegelt zich ook in de kwartaalcijfers van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. De onderneming maakte ook bekend een provisie te nemen voor de aangekondigde herstructurering.
Airbus boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 11,2 miljard euro. Dat is een daling met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die dalende inkomsten zorgden voor een verlies van 767 miljoen euro, tegenover een winst van 989 miljoen euro het derde kwartaal vorig jaar.
Minder leveringen
Airbus benadrukte dat de cijfers van het derde kwartaal vooral gelinkt moeten worden een lager volume leveringen van commerciële vliegtuigen en de inkrimping van de activiteiten in de ruimtevaart. De Europese vliegtuigbouwer stelde daarbij voor het volledige boekjaar geen nieuwe vooruitzichten te kunnen geven.
Daarbij wordt gewezen op de aanhoudende impact van de coronacrisis op de activiteiten van de onderneming. Airbus zegt wel tijdens het vierde kwartaal minstens op een break-even te rekenen, op voorwaarde echter dat tijdens de laatste maanden van het jaar geen verdere verstoringen zouden optreden.
Nieuwe marktomgeving
‘We merken nu welke vooruitgang het bedrijf heeft geboekt bij de aanpassing aan de nieuwe marktomgeving,’ verduidelijkte Guillaume Faury, topman van Airbus. Hij wees er daarbij op dat het productieniveau naar beneden werd teruggeschroefd om zich beter op de gewijzigde vraag te kunnen instellen.
Ook het verbruik van cash reserves is volgens Faury tot stilstand gebracht. De topman voegt er verder aan toe dat de aangekondigde voorziening voor herstructureringen aantoont dat de gesprekken van het bedrijf met de sociale partners en andere stakeholders goed zijn gevorderd.
In het derde kwartaal werd onder meer een herstructureringsprovisie geboekt van 1,2 miljard euro, voor het eerder aangekondigde verlies van bijna 15.000 jobs tegen de zomer van 2021 op een totaal van 134.000 banen.
Orders
Airbus ontving tijdens het derde kwartaal van dit jaar voor commerciële vliegtuigen wel 300 bestellingen. De divisie had eind september een orderportefeuille van 7.441 commerciële vliegtuigen.
De divisie Airbus Helicopters registreerde 143 orders. Bij Airbus Defense & Space was er sprake van 8,2 miljard euro bestellingen, onder meer voor militaire vliegtuigen en telecommunicatiesatellieten.