“Vliegende auto’s kunnen in 2024 commercieel beschikbaar zijn”

Hugh Martin, CEO van Lacuna Technologies, een bedrijf dat steden helpt bij het maken van een vervoersbeleid, is ervan overtuigd dat vliegende wagens in 2024 commercieel beschikbaar zullen zijn. “Maar de regelgeving voor het beheer van de nieuwe vorm van luchtverkeer zal een punt van zorg zijn”, zei hij in een interview met CNBC.

“Afhankelijk van met wie je praat, zullen vliegende wagens vanaf 2024 commercieel beschikbaar zijn”, zei hij in het interview. Op dit moment werken verschillende bedrijven, waaronder Xpeng Motors en Fiat Chrysler, aan vliegende wagens.

Niet het einde van auto’s op de weg

“Sommige mensen zullen zich vliegende auto’s kunnen veroorloven, maar de meesten zullen zich waarschijnlijk nog steeds op de weg verplaatsen in elektrische voertuigen of zelfrijdende auto’s”, vervolgde Martin. “Voertuigen die niet van de grond hoeven te komen, zijn veiliger en kunnen meer mensen vervoeren.”

Desalniettemin ziet de CEO van Lacuna Technologies veel potentieel in vliegende wagens. “Zo kunnen ze gebruikt worden voor het vervoer van vracht en pakketten”, aldus Martin. “Ik verwacht daar heel veel van.”

Hij voegde er wel aan toe dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen wanneer auto’s kunnen vliegen en wanneer ze veilig en betrouwbaar zullen zijn voor het navigeren door het luchtruim.

Martin merkte daarbij op dat almaar meer steden vragen stellen bij hoe ze het vliegend verkeer zullen regelen. “Regels kunnen onder meer inhouden waar de voertuigen mogen opstijgen, landen of rijden, of ze op elk moment mogen vliegen of alleen tijdens de toegewezen uren, en hoe ver de auto’s van elkaar verwijderd moeten zijn”, zei hij. “Het zal veel tijd in beslag nemen om dat allemaal te regelen.”

NASA voert tests uit

In de Verenigde Staten werken de Federal Aviation Administration en de NASA samen met dronespecialisten en producenten van luchttaxi’s om na te gaan hoe het luchtverkeer er in de toekomst zal uitzien. NASA is enkele weken geleden gestart met het uitvoeren van enkele tests met een luchttaxi.

“De National Campaign Developmental Testing is een belangrijke strategische stap in NASA’s doelstellingen om de ontwikkeling van de AAM-industrie (Advanced Air Mobility red.) te versnellen,” zei Davis Hackenberg, AAM mission integration manager bij NASA, enkele weken geleden in een persbericht. “Deze testscenario’s zullen helpen bij het informeren over hiaten in de huidige normen ten behoeve van de voortgang van de industrie bij de integratie van AAM-voertuigen in het luchtruim.”

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20