Renault onthult vliegende auto voor gebruik op “luchtsnelwegen”

De vliegende auto is een moderne interpretatie van de Renault 4, die dit jaar 60 kaarsjes mag uitblazen.

Renault sloeg de handen in elkaar met The Arsenale, een ontwerpbureau uit Miami, om een vliegende auto te creëren. Die lijkt verdacht veel op de iconische Renault 4, beter bekend als de R4 of quatrelle. Het ontwerp is volkomen intentioneel.

Fotocredit: Renault.

Veertig jaar geleden rolde de Renault 4 voor het eerst van de band. In 1992 werd de productie van de wagen opgeschort. De nieuwe, vliegende, versie van de befaamde wagen rust op een frame van dronepropellers. 

“De AIR4 is een symbool van onafhankelijkheid en vrijheid, geboren uit de gewaarwording dat het verkeer verergert, onze levens tot stilstand komen en de wereld boven ons niet gehinderd wordt”, voert Renault poëtisch aan.

88,5 kilometer per uur

De AIR4 van Renault wordt aangedreven door lithium-polymeer-batterijen van 22.000 milliampère-uur. Daarmee haalt de vliegende wagen een topsnelheid van 88,5 kilometer per uur en kan het een maximumgewicht van 381 kilogram meezeulen. De totale vliegtijd per laadbeurt is voorlopig onbekend.

Naar verwachting zal de AIR4 voor het eerst aan het publiek getoond worden in het Atelier Renault-museum te Parijs en op locaties in Miami, New York en Macau doorheen 2022.

Renault 4 als elektrische wagen

“We wilden iets onconventioneels doen om het 60-jarig jubileum van de 4L af te sluiten”, zei Arnaud Belloni, marketingdirecteur bij Renault. “Deze samenwerking met The Arsenale was een natuurlijke match. De vliegende showauto AIR4 is iets ongezien en een knipoog naar hoe dit icoon er over 60 jaar uit zou kunnen zien.”

De Renault 4 zal ook opnieuw uitgebracht worden als een normale elektrische wagen vanaf 2025. De automaker wil in 2030 zeker 90 procent van zijn auto’s met een elektrische motor opleveren. Of de AIR4 ooit massaal geproduceerd zal worden, is voorlopig onduidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20