Tesla’s rivaal onthult vliegende auto die in 2024 beschikbaar zal zijn

De Chinese fabrikant Xpeng, een directe concurrent van Tesla, heeft een aantal opmerkelijke aankondigingen gedaan tijdens zijn “Tech Day 2021” evenement. Er was onder meer sprake van een vliegende auto en een “compleet” autonoom rijsysteem. Dit is genoeg om Elon Musk de wind uit de zeilen te nemen.

Revolutionaire elektrische autoprojecten zijn aan een opmars bezig; Het komt dan ook als geen verrassing dat sommige wagenproducenten, waaronder Xpeng, volop de futuristische kaart trekken. De Chinese fabrikant heeft zijn project voor een vliegende auto met een opvallend ontwerp onthuld.

Inklapbare rotors

De X2 concept car, ontwikkeld door de dochteronderneming van Xpeng HT Aero, zal een dubbele rijmodus bieden, aangezien het in de eerste plaats een auto is. Het voertuig zal normaal kunnen worden gebruikt om op traditionele wegen te rijden dankzij zijn stuurwiel, maar het zal ook kunnen worden gebruikt om zich in de lucht te bewegen dankzij een hendel en twee inklapbare rotors die het voertuig een drone-achtig uiterlijk geven.

Het ontwerp van de HT Aero vliegende auto is inderdaad anders dan dat van zijn concurrenten, die de voorkeur geven aan vleugels. Het toestel is ook minder omvangrijk omdat de propellers zich via de zijkanten terugtrekken. De deuren hebben ook een vlindermechanisme – ze openen naar boven en niet zijwaarts – en de achterwielen zijn half verborgen. Het voertuig heeft een grote verticale overkapping en een digitaal scherm.

Het is de bedoeling van Xpeng dat dit voertuig gebruikt wordt n een stedelijke omgeving voor korte ritten, aangezien de aanvankelijk aangekondigde actieradius slechts maximaal 35 minuten bedraagt. De wagen zal vanaf 2024 beschikbaar zijn en zo’n 160.000 dollar kosten. Hoewel niet iedereen zo’n wagen zal kunnen kopen, is het toch een “betaalbaar” bedrag voor een apparaat van dit type. Volgens ramingen van de Pentagon Motor Group van afgelopen juli zouden de eerste vliegende auto’s meer dan 700.000 dollar moeten kosten.

Een “compleet” autonoom rijsysteem

Samen met de voorstelling van de vliegende wagen deed Xpeng ook zijn plannen voor een “compleet” autonoom rijsysteem uit de doeken. De Chinese fabrikant is van plan de nieuwe versie van zijn XPilot 3.5-systeem in 2022 op de markt te brengen. Dat systeem zal het voertuig in staat stellen voorwerpen in de omgeving te herkennen, te classificeren en de positie ervan te bepalen, dankzij talrijke geïntegreerde camera’s en sensoren.

“Onze missie is om geleidelijk over te gaan van geavanceerde bestuurdersassistentie naar volledig autonoom rijden, met een duidelijk stappenplan om eerst alle rijscenario’s volledig met elkaar te verbinden. Onze closed-loop data mining, software iteratie en massaproductiecapaciteit – allemaal intern gecreëerd – plaatsen ons in poleposition om de veiligheid aanzienlijk te verbeteren en de langetermijnproblemen van de industrie op te lossen,” zegt XinZhou Wu, vicepresident autonoom rijden bij Xpeng. De strategie van de Chinese autofabrikant is vergelijkbaar met die van Tesla op het gebied van autonoom rijden. Xpeng heeft echter een datum aangekondigd voor de lancering van een echt autonoom rijsysteem: 2023.

De fabrikant beweert dat versie 4.0 van XPilot bestuurders in staat zal stellen hun reis te beginnen en te beëindigen zonder enige tussenkomst van hun kant. Om dit te bereiken zullen de voertuigen van XPeng zijn uitgerust met binoculaire camera’s met 8 miljoen pixels vooraan, camera’s met 2,9 miljoen pixels opzij en twee processoren om de informatie in het autonome rijsysteem te coördineren. Dit systeem zal worden geïntegreerd in een voertuig dat nog niet door de fabrikant is aangekondigd.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20