Key takeaways
- Van bestuurders die betrapt worden op het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur wordt het rijbewijs 15 dagen geschorst.
- Er kunnen boetes tot 4.000 euro worden opgelegd na een rechtszaak.
- Beroepschauffeurs en fietsers die een mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden kunnen extra straffen krijgen, waaronder een rijverbod of boetes.
Het parket van Leuven voert vanaf 1 januari 2025 strengere maatregelen in tegen bestuurders die mobiel bellen achter het stuur. Bestuurders die op deze overtreding betrapt worden, krijgen onmiddellijk een schorsing van hun rijbewijs voor een periode van 15 dagen en een rechtszitting waar boetes tot 4.000 euro kunnen worden opgelegd. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat het gebruik van mobiele telefoons, samen met andere apparaten zoals smartwatches en tablets, een veel voorkomende vorm van afleiding is tijdens het rijden, wat leidt tot een groot aantal overtredingen tijdens politiecontroles. Dit meldt RTBF.
VIAS-woordvoerder Benoît Godard steunt deze strengere maatregelen en beschouwt het probleem als een “echte plaag” waarvoor meer middelen nodig zijn. Hij wijst op de groeiende trend van bestuurders die meer doen dan alleen bellen en hun smartphones gebruiken voor berichten, sociale media of zoekopdrachten op internet tijdens het rijden. Op dit moment is het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden alleen toegestaan als deze in een daarvoor bestemde houder is geplaatst, wat wordt bestraft met een boete van 174 euro bij niet-naleving.
Handhaving en consistentie
Godard merkt op dat verschillende parketten buiten Leuven en Antwerpen al onmiddellijke schorsing van het rijbewijs opleggen voor deze overtreding. Hij bekritiseert het huidige “dualistische systeem” onder openbare aanklagers en roept op tot meer nationale consistentie, waarbij hij wijst op het beperkte aantal landelijke campagnes gericht op afgeleid rijden.
Voorkomende maatregelen en straffen
De strengere maatregelen gelden ook voor professionele bestuurders, die naast boetes een rijverbod van maximaal vijf jaar kunnen krijgen. Fietsers die mobiele telefoons gebruiken tijdens het rijden vallen ook onder deze strengere sancties; als ze andere weggebruikers in gevaar brengen of duidelijke verkeersregels overtreden, kunnen ze voor de rechter worden gedaagd.
Deze maatregel lijkt aan te slaan in Vlaanderen, want vanaf 1 januari 2025 zal het Antwerpse parket dit voorbeeld volgen. Gelijkaardige maatregelen zijn al van kracht in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Halle-Vilvoorde.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!