Vlaanderen maakt werk van actieplan tegen “toxische mannelijkheid”

Vlaanderen maakt werk van actieplan tegen “toxische mannelijkheid”
Zuhal Demir (N-VA) – Bron: JONAS ROOSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir, Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits (cd&v) en Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) willen in september met een nieuw actieplan komen tegen radicalisering. Opvallend daarbij is dat er voor het eerst ook gefocust zal worden op “toxische mannelijkheid” en vrouwenhaat, iets wat omschreven wordt als een toenemend probleem. De grootste bedreiging blijft wel nog steeds islamitisch extremisme.


Key Takeaways

  • De Vlaamse ministers Zuhal Demir, Hilde Crevits en Caroline Gennez werken aan een nieuwe actieplan tegen radicalisering. Dat moet in september klaar zijn en het huidige plan uit 2020 vervangen.
  • In dat rapport zal voor het eerst ook gekeken worden naar toxische mannelijkheid en vrouwenhaat.
  • Islamitisch extremisme blijft wel het grootste gevaar volgens OCAD.

Het laatste actieplan van de Vlaamse regering tegen radicalisering dateert al van 2020. Omdat de situatie grondig is veranderd sindsdien, willen ministers Zuhal Demir, Hilde Crevits en Caroline Gennez een nieuw actieplan maken. Dat moet klaar zijn in september.

Als voorbereiding maakten de kabinetten van de ministers al een rapport op met de huidige stand van zaken. Daarin is sprake van “mannelijke lone actors” als grootste gevaar. Het gaat dan om mannen die geen deel uitmaken van een groot terreurnetwerk en daardoor moeilijk op te sporen zijn. Dat schrijft De Standaard.

Toxische mannelijkheid

In dat rapport wordt ook verwezen naar “de steeds toenemende toxische mannelijkheid”, een onderwerp dat recent extra in het nieuws kwam door de reeks Adolescence op Netflix.

“De laatste jaren zien we een zorgwekkende toename van vrouwenhaat. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat in scholen jongens opmerkingen geven aan vrouwen, omdat ze een korte rok dragen of geen hoofddoek. Maar het kan ook erger. Met figuren als Andrew Tate is het moeilijk om te zeggen waar islamisme en straatcultuur eindigen en waar rechts-extremisme begint. Het is een cocktail die de volgende jaren complexer zal worden”, zegt Zuhal Demir.

Volgens OCAD, het federale kennis- en expertisecentrum over de terroristische en extremistische dreiging in België, blijft islamitisch extremisme met zo’n 55 procent van de dreigingmeldingen wel het grootste gevaar. Het rapport van de Vlaamse regering wijst er dan weer op dat radicalisering steeds vaker in elkaar overloopt. Zo is er sprake van “een gemeenschappelijk raakvlak tussen de jihad, het rechts-extremisme en straatcultuur: vrouwenhaat”.

Nieuw actieplan

Het nieuwe actieplan van Demir, Crevits en Gennez wil volgens hun rapport focussen op “gemeenschappelijke normen en waarden”. Concrete voorstellen daarrond zijn er wel nog niet.

Het is wel gekend dat radicalisering in ons land bij steeds meer minderjarigen voorkomt. Dat is vooral het gevolg van sociale media en wordt dus ook een focuspunt in het nieuwe actieplan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.