Vlaamse werkgevers: ‘Kaalslag dreigt bij bedrijven, schade loopt op tot 16 miljard euro’

‘Vlak voor de verstrenging merkte drie kwart van de bedrijven al een omzetdaling door de coronacrisis’, zegt Hans Maertens, topman van werkgeversorganisatie Voka. Met de verstrengde maatregelen dreigt de economische schade nog groter te worden.

Zeven op tien Vlaamse bedrijven moet al overgaan tot tijdelijke werkloosheid, bijna de helft wellicht al in de komende week, zo blijkt uit een bevraging van Voka.

‘We verwachten met deze bijkomende maatregelen een nog grotere impact. De overheden hebben eerder al een eerste reeks van steunmaatregelen genomen, vooral gericht op horeca en handel. Maar nu dreigt een kaalslag bij heel veel bedrijven, de schade kan oplopen tot 16 miljard euro’ , waarschuwt Maertens.

Voka vraag de overheden om zo snel mogelijk een bijkomende set van zware steunmaatregelen te activeren. ‘Zodat gezonde bedrijven niet failliet gaan en mensen hun job niet verliezen’, zegt Hans Maertens.

Belastingen

De werkgeversorganisatie kijkt daarvoor vooral naar het federale niveau en stelt maatregelen voor zoals het uitbreiden van tijdelijke werkloosheid en het uitstel van belastingen, zowel personenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW als bedrijfsvoorheffing.

‘De cijfers waren al alarmerend, voor deze nieuwe set van gezondheidsmaatregelen. De gevolgen hiervan gaan verder dan horeca en winkels en treffen potentieel alle mogelijke bedrijven. We moeten dan ook alles op alles zetten om te vermijden dat deze crisis nog erger wordt dan de kredietcrisis van 2008-2009.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20