Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Vlaamse scholen heropenen geleidelijk vanaf 15 mei, schooljaar een week verlengd

Logo Business AM
Coronacrisis

22/04/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). - Isopix

De scholen in Vlaanderen zouden vanaf 15 mei in fases opnieuw de deuren mogen openen. Dat zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijssector.

In eerste instantie mogen alleen leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar en van het laatste jaar van het middelbaar naar school gaan. In het eerste en tweede leerjaar is dat vier dagen per week, in het zesde twee dagen per week en in het laatste middelbaar één dag per week voor ASO en twee dagen per week voor TSO, KSO en zowel zesde als zevende jaar BSO. Na één week wordt het systeem geëvalueerd en wordt er gekeken naar heropening van andere leerjaren.

Leerlingen zouden maar in groepen van tien les kunnen krijgen en het kleuteronderwijs gaat nog niet open.

Opvallend: het schooljaar zou ook nog met een week verlengd worden. Daardoor kunnen de deliberaties iets later plaatsvinden.

Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden in de Nationale Veiligheidsraad vrijdag. In het Franstalige en Duitstalige landsgedeelte wordt nog overlegd.

Expertenadvies

Het akkoord gaat gedeeltelijk in tegen het advies van de experten die de exitstrategie moeten uittekenen. Dat lekte vandaag uit in de Franstalige krant Le Soir. In dat advies staat dat scholen weer kunnen openen vanaf 18 mei, en in eerste instantie alleen de kleuterscholen. Later volgt dan het lager onderwijs, met prioriteit op in volgorde het zesde, eerste en vijfde jaar. Hetzelfde geldt nog later voor het middelbaar.

‘Dit is niet het ideale scenario, maar wel het mogelijke scenario’, zegt Weyts over het akkoord dat nu op tafel ligt. ‘We moeten de beslissing niet voor ons uitschuiven. Het zal altijd voor iemand te vroeg, te laat, te veel of te weinig zijn. Maar in deze tijden moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben recht op een concreet perspectief.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks