Vlaamse regering verplicht 2.500 bedrijven zonnepanelen te installeren

Alle industriële grootverbruikers van elektriciteit in Vlaanderen zullen tegen 2025 zelf groene stroom moeten opwekken. Dat moeten ze doen door zonnepanelen op hun dak te plaatsen, besliste de Vlaamse regering vandaag. Specifiek worden ondernemingen geviseerd die meer dan 1.000 megawattuur (MWh) verbruiken. De maatregel zou 2.500 bedrijven raken, berichten verschillende Vlaamse media.

Onder meer BASF, Bekaert, Evonik en Umicore moeten tegen 2025 minstens 10 procent van hun dak bedekken met zonnepanelen, schrijft De Tijd. Ook op 700 overheidsgebouwen moeten zonnepanelen verschijnen; daar ligt de grens op een verbruik van 500 MWh per jaar, aldus Het Laatste Nieuws (HLN).

Bedrijven met een windturbine zouden van de verplichting zijn vrijgesteld. Het technische aspect van de maatregelen moet overigens nog gedetailleerder worden uitgewerkt.

Hoofdbrekens over energieafhankelijkheid

De nieuwe regels kaderen in de race naar energieonafhankelijkheid, beklemtoont Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). “Niet omdat we fan zijn van verplichtingen, maar omdat we zo versneld onze onafhankelijkheid van gas kunnen bereiken”, klinkt het.

Eerder leidde het bericht dat voor de constructie van een nieuwe gascentrale in ons land energiebedrijf Engie een contract had gesloten met een onderaannemer uit China, tot een stevige discussie. In dit dossier ging het overigens om een project in de provincie Luik – federale materie, dus.

Op het kabinet van de federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), klonk het dat ze niet op de hoogte waren van de deal, maar dat ze er vertrouwen in hadden dat de Chinese onderaannemer zal “voldoen aan de Belgische wetgeving”. De oppositie was niet mals. “Het is duidelijk dat de energieafhankelijkheid van Rusland het Westen pijn doet”, liet N-VA-Kamerlid Theo Francken toen optekenen door HLN. “En net op dat ogenblik laten we een omstreden gascentrale bouwen door de Chinezen, die andere autocratische wereldmacht.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20