Vlaamse regering bereikt akkoord over hervorming Mijn Verbouwpremie: wat betekent dat voor jou?

Vlaamse regering bereikt akkoord over hervorming Mijn Verbouwpremie: wat betekent dat voor jou?
Foto door Adrian Sherratt/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Het had veel voeten in de aarde, maar de Vlaamse regeringspartijen hebben eindelijk een akkoord bereikt over een hervorming van de Mijn Verbouwpremie. Door die overeenkomst zal je binnenkort enkel nog zo’n premie kunnen aanvragen om duurzame renovatiewerken te bekostigen.


Key takeaways

  • Na ruim een maand discussiëren hebben de Vlaamse regeringspartijen een akkoord bereikt over een hervorming van de Mijn Verbouwpremie.
  • Melissa Depraetere (Vooruit), Vlaams minister van Wonen, stelde voor om de premies aanzienlijk te verlagen voor de hogere inkomens, maar dat was niet naar de zin van Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Financiën.
  • Wie een hoog inkomen heeft, zal alsnog op minder overheidssteun kunnen rekenen dan de voorbije jaren.

Context: Melissa Depraetere (Vooruit), Vlaams minister van Wonen, en Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Financiën, konden een maand lang geen akkoord bereiken over de hervorming van de Mijn Verbouwpremie. Drie keer kwam het dossier op de ministerraad, maar telkens kwam Depraetere van een kale reis thuis.

  • Wat was het probleem? De premie wordt vandaag grotendeels gefinancierd met Europees geld, maar daar komt volgend jaar verandering in. Dan moet de Vlaamse overheid volledig zelf instaan voor de financiering. Om de begroting niet te laten ontsporen, moest Depraetere het oude systeem onder de loep nemen en kijken hoe het geld efficiënter ingezet kan worden.
  • De minister stelde voor om onder meer de premies aanzienlijk te verlagen voor de hogere inkomens. Dat was weliswaar niet naar de zin van de N-VA. “Renovaties lopen vaak op in de duizenden euro’s. Zelfs mensen die goed hun brood verdienen, deinzen daarvoor terug. Door premies te verminderen, dreigen we hen te verliezen in dit verhaal”, klonk het.

Aanpassing inkomstencategorieën

In het nieuws: De Vlaams regeringspartijen hebben nu toch een akkoord bereikt. Wat staat daar juist in?

  • Om te beginnen zal de laagste inkomenscategorie – waarin momenteel een alleenstaande met een belastbaar inkomen van minder dan 42.340 euro zit – worden opgesplitst in twee groepen. De allerlaagste doelgroep zal, net zoals onder de huidige regeling het geval is, tot 50 procent van renovatiefacturen kunnen terugvorderen. De tweede groep tot 35 procent.
  • Een alleenstaande met een belastbaar inkomen tussen 42.340 en 53.880 euro (de middelste inkomstencategorie) zal onder het aangepaste systeem tot hoogstens 25 procent van de factuur in premies terugbetaald krijgen.
  • De hoogste inkomens – voor een alleenstaande gaat het om een belastbaar inkomen van meer dan 53.880 euro- zullen maximaal een vijfde terugbetaald krijgen.
  • Gemiddeld zal iemand uit de allerlaagste doelgroep 3.342 euro krijgen, leert een berekening van Depraetere. Bij de nieuwe doelgroep 2 is dat 2.347 euro. Voor de twee hoogste inkomstencategorieën wordt dat respectievelijk 1.149 en 833 euro.
  • Er wordt ook gekeken of iemand meerdere eigendommen bezit. Wie een tweede woning heeft, zal automatisch in de hoogste inkomenscategorie vallen en dus maximaal 20 procent van de renovatiefactuur kunnen terugkrijgen, tenzij de eigenaar die tweede woning verhuurt als sociale woning.

Opgelet: De inkomensgrenzen kunnen worden opgetrokken, afhankelijk van een gezinssituatie. Een koppel behoort bijvoorbeeld tot de laagste inkomstengroep zolang hun belastbaar inkomen de kaap van 59.270 euro niet rondt. Hetzelfde geldt voor een alleenstaande met een kind. Per persoon ten laste wordt het bedrag met 4.320 euro verhoogt.

Inperking werkzaamheden waar nog een Mijn Verbouwpremie voor aangevraagd kan worden

Ook dit: Op de site van de Vlaamse overheid vind je een lijst met alle renovaties waarvoor je een Mijn Verbouwpremie kunt aanvragen. Door de hervorming zal die lijst drastisch verkleinen.

  • In de toekomst zal je enkel nog een premie kunnen aanvragen voor duurzame renovatiewerken, zoals het plaatsen van isolatie. Een nieuw raam plaatsen of het buitenschrijnwerk vervangen kan alleen met een premie als er ook voldaan wordt aan de ventilatievoorwaarden.
    • Hoewel de premies voor warmtepompen en warmtepompboilers blijven bestaan, worden die voor zonneboilers stopgezet. “Het gaat hier om een relatief dure investering voor een beperkte besparing”, klinkt het.
  • Depraetere voorziet wel in een uitzondering: wie in de twee laagste inkomenscategorieën valt, zal wel nog steun kunnen krijgen voor ‘voorbereidende werken’ – zoals het aanpakken van vochtproblemen en het vervangen van leidingen.
  • Premies voor dakisolatie worden dan weer afgestemd op de omvang van een dak van een gewone woning. Dat komt neer op 100 m². De premie wordt zo beperkt tot 800 euro voor een gezin uit de hoogste inkomenscategorie. Tot nu toe steeg het bedrag met de vierkante meter, waardoor premies moesten uitbetaald worden van duizenden euro’s.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00