Vlaamse regering benoemt eindelijk nieuwe gouverneurs

Met Jos Lantmeeters (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld) en Jan Spooren (N-VA) krijgen respectievelijk Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant eindelijk nieuwe provinciegouverneurs.

  • De benoemingsronde zat er al een tijdje aan te komen. Alleen raakte men in de Vlaamse regering het maar niet eens over het dossier, omdat het een broos politiek evenwicht was. CD&V wilde daarbij de gouverneurspost van Limburg eigenlijk niet lossen, maar kon uiteindelijk niet om het feit heen dat ze al de gouverneurs van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, én Antwerpen, Cathy Berx, leveren. Nog een post was niet realistisch.
  • Met de drie benoemen zowel N-VA als Open Vld oude getrouwen, verdienstelijke parlementsleden, eerder dan kopstukken. Nochtans was er allerlei wilde speculatie over onder meer Wouter Beke én ook Ben Weyts (N-VA) in de carrousel benoemingen. Maar die scenario’s blijken nu toch vooral onzin geweest te zijn. Niet onlogisch, want gouverneurs hebben een grotendeels symbolische functie.
  • In de Belgische staatsstructuur is het overigens nog moeilijk verdedigbaar om ook nog een provinciale structuur aan te houden. Maar omdat elke instelling nu eenmaal de reflex heeft voor z’n eigen overleving te vechten, duurt de doodsreutel van het provinciale niveau al meer dan 20 jaar.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20