Vlaamse investeringsmaatschappij in zee met Jeff Bezos om kernfusiereactor te bouwen

De Vlaamse Investeringsmaatschappij Gimv investeert samen met Amazon-CEO Jeff Bezos in General Fusion, een Canadese start-up die een kernfusiereactor wil bouwen. Dat schrijven L’Écho en De Tijd op woensdag.

Het is de eerste keer dat de beursgenoteerde investeringsgroep, die voor 27 procent in handen is van de Vlaamse overheid, de oceaan oversteekt. En dat voor General Fusion, een Canadese start-up uit Vancouver die een kernfusiereactor wil bouwen.

Dat is een reactor die anders is dan die in de traditionele kerncentrales. In de traditionele wordt energie opgewekt door atoomkernen te splijten terwijl bij kernfusie het net de bedoeling is om atomen samen te smelten. Het is de heilige graal van energiesector: als het lukt, kan de technologie quasi oneindig groene stroom opwekken zonder dat ze radioactief afval voortbrengt.

Toekomstmuziek

Maar het onderzoek loopt nog, en niet alleen in Canada. General Fusion is nu bezig aan een internationale financieringsronde om een eerste demonstratiecentrale te bouwen. In totaal willen de Canadezen 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) binnenrijven. Voordien haalde het bedrijf, dat in 2002 werd opgericht, al meer dan 200 miljoen dollar (180 miljoen euro) op.

Gimv draagt hieraan bij, net zoals een heel aantal andere internationale geldschieters. Amazon-topman Jeff Bezos, bijvoorbeeld, die in een eerste kapitaalronde al zijn steentje bijdroeg. Verder doen ook het Singaporese staatsfonds Temasek en het Luxemburgs investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Mévius mee.

Hoeveel Gimv precies investeert, is niet bekend, maar volgens CEO Koen Dejonckheere is het geen groot bedrag in vergelijking met de andere. Gimv beheert in totaal een portefeuille van 55 bedrijven, goed voor 1,2 miljard euro.

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20