Grootste Europese drijvende zonne-installatie opent in Frankrijk

De Franse Rhonevallei is de thuishaven voor O’MEGA 1. Dat is de grootste drijvende zonne-installatie in Europa.

Sinds vrijdag draait Europa’s grootste zonne-installatie op volle toeren. O’MEGA 1, zo heet het project, heeft een capaciteit van 17 megawatt. Het telt 47.000 zonnepanelen op het water in een oude mijnsite. Het is de grootste set zonnepanelen die tot 1 project behoren in Europa.

Geen geografische problemen

Het project ligt op het water in Piolenc, bij Orange en heeft verschillende unieke kenmerken. Het is de grootste drijvende installatie van Europa. Producent Akuo Energy creëert zo nieuwe oppervlaktes om zonnepanelen op te installeren. De geografie van een land doet er veel minder toe. Ze kunnen eenvoudigweg op meren, bassins en stromen werken.

Bewoners van de Vaucluse kunnen ook een aandeel kopen in O’MEGA 1. Volgens de lokale overheden zullen gemeenschappen zo meer investeren in groene energie, omdat ze beseffen dat het klimaat een collectieve verantwoordelijkheid is.

20 gigawatt groene elektriciteit

O’MEGA 1 zal 4.733 gezinnen van elektriciteit voorzien en 1.096 ton CO2-uitstoot vermijden. Dat is weinig in vergelijking met grote windmolenprojecten zoals Hornsea One of Hywind in Groot-Brittannië. Die genereren elektriciteit voor elk 1 miljoen Britten. Maar de kleinschaligere projecten passen quasi overal. Frankrijk kan op die manier tot 20 gigawatt zonne-energie produceren.

Elektriciteit uit de Franse zonnefarm krijgt een speciaal groen ecolabel. Dat moet aanduiden dat de groene energie afkomstig is uit Frankrijk en dus niet geïmporteerd wordt.

‘Het marktpotentieel voor drijvende zonnepanelen is immens’, zegt Wallburga Hemetsberger, CEO van brancheorganisatie Solarpower Europe. ‘Een studie van de Wereldbank toont aan dat als slechts 1 procent van de beschikbare reservoirs gebruikt wordt voor zonnepanelen, 400 gigawatt aan elektriciteit geproduceerd wordt.’

Belgische drijvende zonnepanelen

Frankrijk staat niet alleen met de zonnepanelen. België heeft eveneens geïnvesteerd in drijvende zonnepanelen. Er staan zes projecten in de stijgers, die moeten 11,1 megawatt opbrengen. Een van die projecten komt op het Schanspunt, een oude site van Sibelco, in Dessel. De Vlaamse overheid trok 2 miljoen euro uit voor de zonnepanelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20