“Vlaamse bedrijven maken zich zorgen om vaccinatiegraad in Brussel”

Brussel is de slechtst vaccinerende hoofdstad van West-Europa. Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka maakt zich zorgen over de mogelijke schade die de Brusselse economie hierdoor oploopt.

Ongeveer 46 procent van de Brusselaars is volledig gevaccineerd. De Brusselse vaccinatiegraad ligt daarmee een stuk lager dan die in Vlaanderen (71 procent) en Wallonië (63 procent). Voka maakt zich zorgen dat de terugkeer van de pendelaars naar de hoofdstad opnieuw dreigt uitgesteld te worden. 

Het netwerk roept daarom de verschillende overheden op om “zeer snel” een doortastender vaccinatiebeleid te voeren. “Massale vaccinatie is de voorwaarde om de samenleving en de economie weer te kunnen normaliseren”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “In Brussel is de vaccinatiegraad vandaag onvoldoende hoog.”

Volgens Maertens is het in het belang van heel het land dat Brussel beter gaat vaccineren, “gezien de centrale rol die Brussel vervult voor heel wat van onze bedrijven”. Voka merkt daarbij op dat Brusselse jobs in de diensteconomie sterk gelinkt zijn met de kantoorwerkzaamheden. “De lage vaccinatiecijfers dreigen de economische crisis in Brussel onnodig lang te laten duren”, klinkt het.

Terugkeer naar kantoor uitgesteld

Een rondvraag van Voka leert dat bedrijven met een vestiging in Brussel zich zorgen maken over de Brusselse vaccinatiegraad. Zo wilden werkgevers vanaf september het strikte telewerkregime laten varen en weer ontmoetingsmomenten mogelijk maken op kantoor. Door de lage vaccinatiecijfers in Brussel stellen ondernemingen die terugkeer echter voor onbepaalde tijd uit. 

“Werkgevers doen er alles aan om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen”, zegt Voka. “Vandaag zijn de algemene vaccinatiecijfers de enige richtsnoeren die een werkgever heeft. Voka vraagt dat werkgevers zicht krijgen op de vaccinatiegraad van hun medewerkers, om met kennis van zaken de meest effectieve coronamaatregelen te blijven handhaven.”

(bzg)

Meer