Vlaams filmpionier Robbe De Hert (77) overleden

Regisseur Robbe De Hert is op 77-jarige leeftijd overleden. De Hert was een van de pioniers van de moderne Vlaamse cinema. Hij was onder meer verantwoordelijk voor films zoals De Witte van Sichem, Blueberry Hill en Lijmen/Het Been. Robbe De Hert worstelde al geruime tijd met gezondheidsproblemen.

De Hert werd tijdens de tweede wereld in Groot-Brittannië geboren. Na de oorlog keerde hij met zijn ouders naar Antwerpen terug. Op school studeerde hij elektriciteit, maar toen hij eenmaal een filmcamera in handen kreeg, wist hij naar eigen zeggen meteen waar zijn toekomst zou liggen.

De Witte

Op het einde van de jaren zestig maakte hij zijn debuut met de kortfilm De Bom. Een volgende mijlpaal was de oprichting van de Fugitive Camera, een collectief van geëngageerde filmmakers. De Hert maakte daar in het begin van de jaren zeventig de film ‘Dood van een Sandwichman’, waarin hij de dood van wielrenner Jean-Pierre Monseré verhaalt en de commercialisering van de wielersport aan de kaak stelt.

De grote doorbraak bij het grote publiek kwam veertig jaar geleden met ‘De Witte van Sichem’, een verfilming van de roman ‘De Witte’ van Ernest Claes. Later zou De Hert nog successen boeken met onder meer de film ‘Zware Jongens’ met acteurs Leo Martin en Gaston Berghmans. Ook ‘Blueberry Hill’, met muziek van Jan Leyers en Paul Michiels, kende veel bijval. Op het einde van de voorbije eeuw verfilmde hij ook nog ‘Lijmen/Het Been’ van Willem Elsschot.

Hollywood aan de Schelde

Die regie bleek ook lange tijd het laatste werk van Robbe De Hert te zullen worden. Maar twee jaar geleden kwam er toch nog de documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ over de geschiedenis van de Belgische film. Robbe De Hert droomde al lang van die film, maar slaagde er door financiële problemen geruime tijd niet in die plannen te realiseren. Door crowdfunding n steun van het ministerie van cultuur en de stad Antwerpen kon de regisseur die droom echter alsnog realiseren.

De regisseur worstelde toen echter al met ziekteproblemen. Daarvan zou hij ook niet meer herstellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20