Vlaams Belang wakkert ‘vlaggenrel’ in Waals dorp aan

In het Waalse Trois-Ponts is afgelopen week een klein relletje ontstaan over een vlag van een KSA-kamp. Als reactie ging het Vlaams Belang de gemeente vrijdag volhangen met Vlaamse vlaggen.

Het is zomer, komkommertijd, en dus grijpen ook ‘lokale helden’ hun kans om zich in de kijker te werken. Zo ook de burgemeester Francis Bairin (lijst Ensemble, MR-signatuur) van Trois-Ponts, in Wallonië.

‘Provocatie’

De burgervader liet zijn lokale politie een Vlaamse vlag van een KSA-kamp, dat ter plaatse de tenten had opgezet, verwijderen. Het gaat om de KSA van Walfergem, bij Asse. Het machtsvertoon koppelde hij aan het gemeentereglement. Zo heeft de brave man ‘niets tegen de Vlaamse leeuwenvlag’, ‘maar de Belgische tricolore moet erbij hangen‘.

‘Zo staat het ook in het reglement dat de gemeente heeft opgesteld voor jeugdbewegingen die op bezoek komen’, verduidelijkte hij gisteren aan De Standaard. ‘We vinden het gewoon logisch dat de driekleur een plaats krijgt op de kampen van jeugdbewegingen, en als ze willen mag daar een regionale vlag bij. Iedereen is welkom, als de regels maar worden gerespecteerd.’ Eerder sprak hij wel van een ‘provocatie’ omdat het om een leeuw met zwarte in plaats van rode klauwen ging. Die eerste zou wat ‘flaminganter’ zijn, die laatste niet.

‘Rechtzetten’

In de Franstalige pers signaleert men dat er nog wel incidenten waren. Ook in Malmedy liet de burgemeester een Vlaamse vlag verwijderen, bij een gîte. En in Xhoffraix deden Vlamingen in een vakantiehuisje hetzelfde. Telkens greep de lokale sheriff in.

Nu gooit Vlaams Belang nog wat olie op het vuur. Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) trok met z’n stoottroepen, de Vlaams Belang-jongeren, naar Trois-Ponts, om daar op een aantal hagen en een uitkijktoren toch maar Vlaamse vlaggen te gaan hangen. Kwestie van in komkommertijd een bijdrage te leveren aan het ‘boeiende debat’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20