Vlaams Belang wil AfD niet direct uit Europese fractie zetten na SS-uitspraken

Onenigheid tussen de verschillende rechtse partijen in het Europees Parlement. De fractie Identiteit en Democratie zit verveeld met een uitspraak van de lijsttrekker van het Duitse Alternative für Deutschland (AfD). De Franse Marine Le Pen van Rassemblement National (RN) wil nu van de partij af. In Vlaanderen zal het Vlaams Belang afwachten wat het AfD zelf doet.

In het nieuws: De al omstreden lijsttrekker van het AfD, Maximilian Krah, gaf een interview aan de Italiaanse krant La Repubblica. Daarin had hij het over de SS: “Een lid van de SS was niet automatisch een crimineel”, liet Krah verstaan.

  • Krah vervolgde: “Onder de 900.000 SS-mannen waren er ook veel boeren. Er was zeker een hoog percentage ­criminelen bij, maar dat geldt niet voor iedereen.”
  • Het was een uitspraak die bij RN-voorzitster Le Pen in het verkeerde keelgat schoot. De lijsttrekker voor de Europese verkiezingen bij het RN, Jordan Bardella, liet daarop weten dat de straks verkozen leden van het RN geen fractie willen delen met het AfD. RN zit al langer verveeld met het AfD, dat van schandaal naar schandaal gaat.
  • Maar een volledige uitsluiting van het AfD zou opmerkelijk zijn, want het RN en het AfD zijn de Frans-Duitse as die de uiterst rechtse ID-fractie bijeen houdt. In die fractie zetelen onder andere ook de Nederlandse PVV van Geert Wilders en Vlaams Belang.
  • Gerolf Annemans, Europees parlementslid voor Vlaams Belang en tevens fractievoorzitter, erkent tegenover De Standaard dat Krah “in groeiende mate problematisch is voor de ­samenwerking in het Europees Parlement”. Krahs uitspraken noemt hij dan ook “het opstarten van een nutteloze discussie”.
  • Toch wil Annemans niet per direct actie ondernemen. “Dat is een kwestie voor na de verkiezingen, als er onderhandeld wordt over de samenstelling van de Europese fracties. Intussen is er wel overleg tussen de aloude partners in de ID-fractie. Wij zullen verder bespreken hoe we in de toekomst kunnen samenwerken met AfD”.
  • Annemans vindt dan ook niet dat er “een dringende beslissing” over de zaak moet worden genomen. De hele AfD uit de ID-fractie zetten, gaat volgens hem bovendien een stap te ver. “Vlaams Belang is niet principieel tegen een verdere samenwerking met het AfD, maar het is nu niet aan ons om te beslissen of dat met of zonder Krah kan.”
Meer