Verenigd Koninkrijk wil quarantaineplicht voor buitenlanders afschaffen

De Britse premier Boris Johnson legt de adviezen van virologen naast zich neer en gaat door met versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo wil hij de verplichte quarantaine afschaffen voor Belgen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

Aan de overzijde van het Kanaal is er veel te doen over de nieuwe stap in de exitstrategie. Hoewel virologen er moord en brand schreeuwen, wil de Britse premier Boris Johnson de controversiële afstandsregel van 2 meter op de schop. Hij wil namelijk toelaten dat cinema’s, musea, hotels, restaurants, cafés en kappers heropenen.

Ook heeft de premier nog een andere belangrijke versoepeling in petto. Om de economie verder te stimuleren, wil Johnson de verplichte quarantaine voor buitenlandse reizigers opheffen. Momenteel moeten Belgen, Fransen, Duitsers, Grieken en Spanjaarden meteen 14 dagen in afzondering, van zodra ze voet aan wal zetten in het Verenigd Koninkrijk.

Boete tot 1.100 euro

De quarantaineplicht geldt, ook voor Britten die uit het buitenland komen, sinds 8 juni. Bij aankomst moet iedereen een adres opgeven waar hij of zij in isolatie gaat. Wie geen adres opgeeft, kan teruggestuurd worden. Sinds vorige week controleert de regering of de personen in kwestie zich ook effectief op die verblijfplaats bevinden. Als dat niet zo is, riskeert hij of zij een boete die kan oplopen tot 1.100 euro.

Vooral de luchtvaartbedrijven trokken fel van leer tegen de verplichting tot quarantaine. Lagekostenmaatschappij Ryanair noemde de maatregel ‘ineffectief en nutteloos’ op haar Twitteraccount. Overigens zijn transportmedewerkers, zorgpersoneel, seizoensarbeiders en landgenoten die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen via Ierland of de Kanaaleilanden vrijgesteld van de quarantaineplicht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20