VK levert militaire middelen aan Oekraïne, maar vermijdt daarbij Duits luchtruim

Nu een conflict met Rusland steeds nakender wordt, nemen verschillende NAVO-landen initiatief om Oekraïne te ondersteunen. Het Verenigd Koninkrijk stuurde al vliegtuigen met antitankraketten naar Kiev. Opvallend was dat ze hierbij niet over Duitsland vlogen.

Ben Wallace, minister van Defensie in de Britse regering, kondigde gisteren in het Britse House of Commons aan dat het land militaire steun zou bieden aan Oekraïne: “Vandaag zijn tienduizenden Russische troepen gelegerd dicht bij de Oekraïense grens. Hun aanwezigheid is geen routine, en ze zijn voorzien van tanks, gepantserde aanvalsvoertuigen en artillerie.”

Antitankraketten

“Ik kan vandaag bevestigen dat, in het licht van het steeds dreigendere gedrag van Rusland, het Verenigd Koninkrijk nieuwe veiligheidsmiddelen voorziet aan Oekraïne. We hebben beslist om lichte antitankraketten te voorzien, alsook enkele manschappen om over een korte tijd training aan te bieden. Oekraïne heeft alle rechten om haar grens te verdedigen, en dit pakket helpt hun dat te realiseren”, vertelde Wallace voor het parlement.

Diezelfde avond nog vertrokken de eerste twee vliegtuigen. De Britse C-17 transportvliegtuigen, die de antitankraketten transporteren naar Kiev, staan op onderstaande tweet aangeduid. Opmerkelijk is wel dat ze hierbij het Duitse luchtruim koste wat kost vermeden, en omvlogen over Denemarken.

Meteen begon Twitter te speculeren: “had Duitsland geen toestemming gegeven om over te vliegen? Wil dit dan zeggen dat ze zich niet kunnen vinden in de militaire steun voor Oekraïne?” Zeker toen later die nacht een Britse RC-135, een verkenningsvliegtuig, wel over Duits luchtruim vloog, was er toch enige verwarring.

Geen aanvraag

Die vraag hield ook Bild- hoofdredacteur Julian Röpcke wakker. Na navraag bij het ministerie van Defensie was het antwoord simpel: “Ze hebben het niet gevraagd.” Het Britse ministerie heeft simpelweg geen aanvraag ingediend bij de Duitsers om door hun luchtruim te mogen vliegen. Het Duitse ministerie geeft ook mee dat het over de bevoorrading van Oekraïne met militair materiaal geen conflict heeft met het Verenigd Koninkrijk.

Waarom het verkenningsvliegtuig dan wel over Duitsland vloog, is ook een logische verklaring voor. Als een militair vliegtuig wapens of explosief materiaal vervoert, moet die aanvraag ingediend worden. Als het niets gevaarlijks vervoert (zoals een simpel verkenningsvliegtuig), is zo’n aanvraag helemaal niet nodig.

Toch kan nog steeds de vraag gesteld worden: “Waarom vlogen de Britten helemaal rond Duitsland, in plaats van gewoon een aanvraag in te dienen?” Daarvoor kan gekeken worden naar de wind, waardoor de route over Denemarken minder brandstof verbruikte. Ook is het mogelijk dat rekening werd gehouden met de drukbevolkte gebieden: een defect militair vliegtuig met raketten aan boord stort beter neer in een veld in Denemarken of in de oceaan dan in het dichtbevolkte Duitsland.

Meer