“Rusland beraamt valse vlag operatie om daarna Oekraïne binnen te kunnen vallen”

Rusland zou een operatie onder een valse vlag beramen om zo een inval in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat meldt een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten aan CNN.

Bij een operatie onder een valse vlag, zet een staat een aanslag of gebeurtenis in scène, waardoor het lijkt dat ze door een andere entiteit werd gepleegd. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben nu goede reden om te geloven dat Rusland zo’n operatie beraamt, om zo een offensief te kunnen lanceren tegen Oekraïne.

Sabotage

“We beschikken over informatie die erop wijst dat Rusland de basis legt om de voorbode van een invasie te fabriceren”, zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis.

Uit die informatie zou blijken dat Rusland agenten opleidt om sabotage te plegen tegen zijn eigen troepen. Wanneer ze die sabotage in de schoenen van Oekraïne kunnen schuiven, hebben ze namelijk een vrijgeleide voor een vergeldingsactie, dat kan een invasie zijn.

Ook de Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen zich op zo’n scenario voor te bereiden. De zorgwekkende informatie komt op hetzelfde moment aan het licht terwijl persagentschap Reuters bericht dat Rusland extra troepen zou mobiliseren richting de Oekraïense grens. Rusland heeft daar zo’n 100.000 troepen verzameld.

Ook Christopher Miller, journalist bij Buzzfeed en correspondent in Oekraïne, laat op Twitter weten dat de Verenigde Staten zich op een invasie voorbereidt die kan “resulteren in een massale overtreden van mensenrechten en oorlogsmisdaden, mocht de diplomatiek falen.”

Cyberaanval en mislukte diplomatie

Deze ochtend waren Oekraïense overheidsdiensten nog het slachtoffer van een gigantische cyberaanval. Hoewel er nog geen sluitend bewijs over is, verdenkt Oekraïne de Russen ervan achter de aanval te zitten.

Daarbovenop vallen alle pogingen om naar een diplomatische oplossing te zoeken in het water. Rusland wil er niet van weten dat Oekraïne tot de NAVO toetreedt. Ook bij Zweden en Finland klonken onlangs dreigende woorden.

“De oorlogstrommels klinken luid en de retoriek is bijzonder scherp geworden”, zei Michael Carpenter, de ambassadeur van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) na de gesprekken met Rusland.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.