VK verlengt importtarieven op staal: “Wijkt af van wettelijke verplichtingen”

De Britse regering heeft de importtarieven die het voor staal hanteert en die normaal op 30 juni zouden aflopen, met twee jaar verlengd.

Het Verenigd Koninkrijk wil met de vernieuwing van de importtarieven zijn staalindustrie veilig stellen. Maar daarmee overtreedt het land afspraken die het maakte met de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Oekraïne zou weliswaar vrijgesteld zijn van vernieuwde tarieven.

Omzet van 2 miljard pond

Anne-Marie Trevelyan, de Britse minister van Internationale Handel, zei dat haar regering de beslissing nam in het “algemeen belang” en om “duizenden” banen te beschermen. 34.000 mensen werken in het VK in de staalproductie. Jaarlijks zou die een omzet van 2 miljard pond (2,3 miljard euro) draaien.

Volgens UK Steel, een organisatie die de Britse staalindustrie vertegenwoordigt, zou de afschaffing van de invoerregels de industrie jaarlijks tot 150 miljoen pond (174 miljoen euro) kunnen kosten.

De verlenging van de invoertarieven zou echter niet overeenkomen met gemaakte internationale afspraken. “De regering wil het parlement duidelijk maken dat het besluit om de beschermingsmaatregelen (de importtarieven, red.) voor de vijf productcategorieën te verlengen, afwijkt van onze internationale wettelijke verplichtingen op grond van de desbetreffende WTO-overeenkomst”, zo citeert The Guardian minister Trevelyan.

“Van tijd tot tijd kunnen zich echter kwesties voordoen waarbij het nationale belang vereist dat actie wordt ondernomen, die in spanning kan staan met de normale regels en procedures.”

10 procent

De beslissing stuitte op kritiek van Anthony Mangnall, parlementslid voor de Conservatieve Partij, tevens de regeringspartij. “Ik had nooit gedacht dat een vrije handelaar in deze partij zo’n unieke en zeldzame positie zou innemen”, zei hij.

“Welke boodschap moeten we hiermee aan Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Japan of welk ander land dan ook sturen waarmee we een vrijhandelsovereenkomst sluiten, als we uiteindelijk nationale belangen aanvoeren boven de overeenkomsten die we hebben ondertekend?”

Ook België ondervindt de gevolgen van het Britse beleid. In 2017 kon België nog rekenen op 10 procent van alle staalimport in het VK. Ons land stond daarmee op de tweede plaats van in de lijst van landen die het meeste staal aan de Britten verkochten.

(ns)

Meer