Inflatie in Verenigd Koninkrijk piekt tot 9,1 procent

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk heeft in mei 9,1 procent bereikt, ongezien in meer dan 40 jaar. Dat blijkt uit data van het Britse Office for National Statistics (ONS).

Hoewel de inflatie in het VK minder hard stijgt dan een maand geleden, blijft de trend positief. Op jaarbasis is de consumentenprijsindex (CPI) mei 2022 met 9,1 procent gestegen, tegenover 9,0 procent in april. De meest recente ramingen van de inflatie zijn de hoogste sinds het jaar 1982, toen ze bijna 11 procent bedroeg.

De CPIH, het indexcijfer van de consumptieprijzen, inclusief woonlasten voor huisvesting van particuliere bewoners, bedroeg in mei 7,8 procent. Op maandbasis is dat een stijging van 0,6 procent.

“Inflatiecijfers zorgwekkend hoog”

“De stijging van de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholhoudende dranken leverde in mei de grootste opwaartse bijdrage aan de maandcijfers. In mei 2021 kwamen de belangrijkste opwaartse bijdragen aan de maandcijfers van kleding en schoeisel, en recreatie en cultuur”, zo deelt de Britse overheid mee in een persbericht.

Het ziet er niet naar uit dat de inflatie de komende maanden zal dalen. Recordprijzen voor diesel en benzine en blijvende stijgingen van voedselprijzen houden ook deze maand aan. Dat zou vooral de armste gezinnen treffen, omdat zij een groter deel van hun inkomen aan primaire levensbehoeften besteden dan rijkere huishoudens.

Dat laatste is alleszins de mening van Jack Leslie, senior econoom bij de Resolution Foundation. “De laatste inflatiecijfers zijn zorgwekkend hoog”, vertelt hij aan de Britse krant The Guardian. “Maar die zullen voor de consument als laag aanvoelen omdat ze dateren van voor de grote stijging van de benzineprijzen in de afgelopen maand.”

Volgens Grant Fitzner, hoofdeconoom bij het ONS, zijn de kosten van goederen die de fabrieken verlaten in mei in het hoogste tempo in 45 jaar waren gestegen, en zijn de kosten van grondstoffen op het hoogste niveau ooit. Dat leidt volgens Fitzner tot “wijdverbreide stijgingen van de voedselprijzen”.

“De aanhoudend sterke stijgingen van de voedselprijzen en de recordprijzen van benzine werden gecompenseerd door kledingkosten die minder stegen dan rond deze tijd vorig jaar, en een daling van de vaak fluctuerende prijzen van computerspelletjes”, zo citeert de BBC de econoom.

Beursklappen

De nieuwe hoge inflatiecijfers hebben zoals te verwachten hun negatieve impact op de beurzen. De FTSE 100, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen, liet woensdag een verlies van 1,34 procent optekenen. De 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone, gerepresenteerd in de index Euro Stoxx 50 daalden met 1,6 procent in waarde.

Ook de Bel20 deelt in de klappen. De belangrijkste Belgische beursindex daalde vandaag met meer dan 1,5 procent, of zo’n 58 basispunten op moment van schrijven.

(lb)

Meer