Vivaldi definieert ‘middenklasse’ wel heel ruim

Vivaldi definieert ‘middenklasse’ wel heel ruim
Premier Alexander De Croo (Open Vld) (Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images)

Terwijl het gebikkel over de kerncentrales verder gaat, lukte de federale regering wel om een deal te sluiten rond energiemaatregelen: er komt een pakket van basisvoorziening gas en elektriciteit, dat in de komende maanden een korting geeft aan iedereen die niet van het sociaal tarief geniet, van 392 euro. Dat geldt wel enkel voor wie een variabel energiecontract heeft. De stookoliecheque wordt opgetrokken van een dikke 200 naar 300 euro.

Dat laatste zagen analisten vooral als een onnuttige maatregel: “Belgische wafelijzerpolitiek”, noemde ING-hoofdeconomoom Peter Vanden Houte het: “Over twee jaar steeg de kost op aardgast met 209 procent, die op stookolie met 33 procent.” UGent-econoom Gert Peersman voegde er nog fijntjes aan toe dat gezinnen op stookolie via de index ook die 209 procent stijging op aardgas gecompenseerd zien in hun loon.

Maar dat was niet de echte discussie: de PS vroeg en kreeg makkelijk die verhoging van de stookoliecheque. Vivaldi vocht wel een robbertje uit over wie nu precies allemaal onder de definitie van de middenklasse viel, en daarbij leek op het eind de interpretatie van MR en cd&v overeind te blijven: zo breed mogelijk dus.

Enkel wie per maand meer dan 10.700 euro als koppel, of 5.500 euro als alleenstaande bruto verdient, moet straks via de belastingen een deel van die premie gaan terugbetalen: het zou gaan om 340.000 Belgen, de hoogste inkomens dus. Zij zullen uiteindelijk zo’n 165 euro netto overhouden aan de premie.

De Croo had initieel ingezet met een veel engere definitie van die middenklasse, met een bedrag van net geen 3.500 euro bruto, maar daar wilden MR en cd&v dus niet van weten: zeker minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wilde niet volgend jaar naar vele honderdduizenden kiezers een belastingbrief moeten sturen om de premie die er geweest was, terug op te halen. Het gevolg was uiteraard dat het bedrag substantieel daalde per Belg: het wordt over meer mensen uitgesmeerd nu.

De hele maatregel gaat overigens net geen 1 miljard euro kosten. Dat hoopt men voor een stuk terug te halen uit inkomsten van een overwinstbelasting, eens Europa die invoert, voor de energieproducenten. Uit tabellen van de Nationale Bank, die La Libre kon inkijken, blijkt overigens dat het federale niveau zo’n 3,8 miljard moet voorzien voor alle energiemaatregelen: de verlaging van de btw op gas en elektriciteit, en onder meer ook de verlaging van de accijnzen op brandstof, plus het opengooien van het sociaal tarief.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.