Visueel: dit zijn de landen die beloofden Afghaanse vluchtelingen toe te laten

In een gezamenlijke verklaring die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is gepubliceerd, hebben bijna honderd regeringen hun steun toegezegd bij het vergemakkelijken van het vrije verkeer van Afghanen die met hen hebben samengewerkt of die geacht worden risico’s te lopen. De data-website Statista duidde ze aan op de wereldkaart.

Waarom is dit belangrijk?

De machtsovername van de taliban in Afghanistan zorgt ervoor dat veel Afghanen plotsklaps tot dissident of collaborateur worden gedegradeerd. Dan moet bijvoorbeeld gedacht worden aan tolken die voor het Amerikaanse leger werkten, of militairen in het door de VS gefinancierde Afghaanse leger. Deze mensen vrezen terecht voor hun leven, en zullen op de vlucht willen slaan.

Volgens de verklaring hebben de landen “van de taliban de verzekering gekregen dat alle buitenlandse onderdanen en alle Afghaanse burgers met een reisvergunning van onze landen op een veilige en ordelijke manier naar de vertrekpunten en buiten het land mogen reizen”. Dit zijn de landen die de verklaring tekenden:

bron: Statista

Opvallende afwezigen

  • China en Rusland, die hebben gezegd dat ze zullen samenwerken om de taliban te helpen bij de wederopbouw van het land, zijn de opvallende afwezigen op de wereldkaart.
  • Daarnaast is het nog maar de vraag of deze mensen Afghanistan in de praktijk ook werkelijk zullen kunnen verlaten.
  • Zo liet Michael P. Mulroy, de voormalige Amerikaanse adjunct-secretaris van Defensie voor het Midden-Oosten, het volgende optekenen door de New York Times: “De meeste van de mannen die we nu volgen zijn doodsbang om zelfs maar door de controleposten van de taliban te gaan”.
    • “Dus als wij er niet zijn, als de hele wereld zich niet op de taliban richt, heb ik geen enkele neiging dat ze iets anders zullen doen dan waarschijnlijk mensen vervolgen, en in veel gevallen executeren, die heel nauw met de VS hebben samengewerkt.”

Lees ook: Waarom wordt er al meer dan 2.000 jaar gevochten om Afghanistan? En waarom kan niemand er winnen?

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20