De sancties en economische boycotten van het Westen hebben de Russische financiële sector geen deugd gedaan. Aangezien de westerse kredietkaarten hen de rug toekeerden, moeten Russische banken zich tot Chinese maatschappijen richten.
Het afgelopen weekend kondigden kredietkaartmaatschappijen Visa en Mastercard aan dat ze hun activiteiten in Rusland zouden stilleggen. Zondagavond kondigde American Express eveneens aan dat ze haar diensten in Rusland opschort. Daarmee zien de Russen nagenoeg alle internationale betaalmiddelen stuk voor stuk wegvallen. Vanaf 9 maart zal het bijvoorbeeld niet meer mogelijk zijn om met Russische kaarten transacties te doen in het buitenland, het omgekeerde geldt ook voor buitenlandse bankkaarten in Rusland.
Russische banken richten zich dan maar tot het Chinese betaalsysteem UnionPay, dat in 180 landen wordt aanvaard. Daarbovenop beschikt Rusland zelf over een kredietkaartensysteem, genaamd Mir, maar dat wordt in slechts een klein aantal landen aanvaard. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst een eengemaakt systeem Mir-UnionPay zal opgericht worden, waarschijnlijk op initiatief van Sberbank, de grootste Russische bank. Verschillende banken zouden ondertussen al het Chinese systeem gebruiken, meldt Reuters. Wat de limieten van de kaarten zullen zijn en wanneer de systemen worden uitgerold is nog niet helemaal duidelijk.
Sancties
Sinds de invasie in Oekraïne, wordt Rusland getroffen door tal van internationale sancties. Door het land van de rest van de wereld te isoleren, moeten de sancties vooral de Russische economie schaden. China, een belangrijke economische partner van Rusland (ook al is Rusland voor China van minder groot economisch belang), is zijn noorderbuur alvast te hulp geschoten.
Zo werkt Peking aan een alternatief systeem voor internationale geldtransfers en heeft het zijn bestellingen van tarwe en fossiele brandstoffen bij Rusland opgedreven. Tegelijkertijd weigert China de Russische invasie van Oekraïne regelrecht te veroordelen.
(lp/ns)