Russische bankreus Sberbank trekt weg uit Europese markt na bankrun

De Russische bankreus Sberbank stopt zijn activiteiten op de Europese markt na de massale uitstroom van deposito’s in de voorbije dagen. Het bedrijf zegt ook dat zijn personeel bedreigd wordt.

Via Sberbank Europe AG, met hoofdkantoor in Wenen (Oostenrijk), was Sberbank actief in Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Slovenië en Servië, samen goed voor 800.000 klanten. Die activiteiten worden nu per direct stopgezet.

“De filialen van de groep worden geconfronteerd met een abnormale uitstroom van fondsen en bedreigingen voor de veiligheid van werknemers en kantoren”, zegt het Russische staatsbedrijf in een persbericht.

Bankrun

De Europese Centrale Bank meldde maandag al dat Sberbank Europe en haar twee filialen in Kroatië en Slovenië failliet zijn of waarschijnlijk binnenkort failliet gaan. De Oostenrijkse toezichthouder FMA dwong Sberbank Europe daarop om de bankactiviteiten stop te zetten.

De run on the bank vond zowel online als in de kantoren plaats. “Bij sommige dochterbanken leidde dit tot lange wachttijden in de kantoren en gedeeltelijk tot een beperking van het aantal dagelijkse geldopnames”, zegt Sberbank Europe.

“In alle onze Europese markten zijn lokale depositogarantiestelsels van kracht om de spaargelden van de klanten van de bank veilig te stellen”, klinkt het nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20