Visa en Mastercard schorten activiteiten op in Rusland: met bankkaart betalen binnenkort niet meer mogelijk voor veel Russen

De betaalkaartreuzen Visa en Mastercard schorten simultaan al hun activiteiten op in Rusland, in een reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

De ongeziene stopzetting, die het voor veel Russen moeilijk zal maken om nog elektronisch te betalen, zal de komende dagen stapsgewijs gebeuren. Ook geld afhalen met een kaart van Visa of Mastercard wordt in Rusland niet meer mogelijk.

“Alle Visa-transacties in Rusland worden stopgezet”, zegt Visa in een mededeling. “Visa-kaarten uitgegeven door Russische banken zullen niet langer werken in het buitenland. En Visa-kaarten uitgegeven door buitenlandse banken zullen niet langer werken in Rusland.”

Mastercard kwam met een vrijwel identieke uitleg.

“Moeilijke afweging”

De Oekraïense president Volodomir Zelenski had op de maatregel aangedrongen in een teleconferentie met Amerikaanse politici, meldt persbureau AP.

“We zijn genoodzaakt te handelen na de onuitgelokte invasie van Rusland in Oekraïne en de onaanvaardbare gebeurtenissen waarvan we getuige zijn geweest”, zegt Visa-topman Al Kelly.

“We betreuren de impact die dit zal hebben op ons personeel en op de klanten, partners, handelaren en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de dreiging voor vrede en stabiliteit vereisen dat we reageren in overeenstemming met onze waarden.”

Mastercard zegt alle facetten van een opschorting goed te hebben overwogen en verwijst naar de “nooit eerder geziene aard van het huidige conflict” als het doorslaggevende argument voor de uiteindelijke beslissing.

Eerder zei ook PayPal zijn Russische activiteiten te staken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20