Franse luxehuizen sluiten winkels in Rusland, ook Zara, PayPal en Samsung schorten er hun activiteiten op

Nadat de gewone Russen eerder deze week winkelketens als H&M en Ikea zagen sluiten, wordt nu ook de rijkste klasse getroffen via de sluiting van de Franse luxeboetieks. Ook Zara, PayPal en Samsung voegen zich bij de indrukwekkende lijst van topbedrijven die hun Russische activiteiten stilleggen.

LVMH, de moedergroep van onder meer Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, kondigde vrijdagavond aan dat zijn 124 Russische boetieks vanaf zondag “tijdelijk dichtgaan, omwille van de huidige omstandigheden in de regio”. De luxegigant voorziet steunmaatregelen voor de 3.500 getroffen lokale medewerkers.

Eerder op de dag meldden zijn land- en sectorgenoten Hermès en Chanel gelijkaardige tijdelijke sluitingen aan. Chanel verwijst op LinkedIn naar “onze toenemende zorgen over de huidige situatie, de groeiende onzekerheid en de complexiteit in Rusland om te opereren”. Het bedrijf had eerder al de webwinkel stilgelegd en stopt ook alle leveringen richting Rusland.

Ook Kering (Gucci en Saint Laurent) sloot zich aan.

Luxegoed als belegging

Opvallend is dat de Franse luxehuizen hun aankondigingen allemaal op dezelfde dag deden en daarbij het tijdelijke karakter van de sluitingen beklemtoonden. Mogelijk speelden daarbij commerciële overwegingen mee. Niemand wil een markt volledig overlaten aan een concurrent, al zeggen analisten dat de Russische markt voor de meeste luxehuizen beperkt blijft tot 2 à 3 procent van hun wereldomzet.

Luxegoederen zijn niet alleen mode-artikelen en statussymbolen, maar kunnen ook dienen als belegging. Wie met roebels een luxegoed koopt, dekt zich in tegen verdere waardeverminderingen van de Russische munt, die onder druk staat op de wisselmarkten.

Zara, PayPal en Samsung

De sluiting van de luxeboetieks volgt op gelijkaardige initiatieven van winkelketens voor het grote publiek, en dan vooral Ikea en H&M. Daar kwam zaterdag ook Zara bij. Moedergroep Inditex kondigde aan dat alle 502 Russische winkels, waaronder de enseignes Zara en Massimo Dutti, tijdelijk dichtgaan. Ook de webshop stopt de activiteiten.

Wellicht tot tevredenheid van Apple, dat eerder zijn verkopen in Rusland stillegde, heeft zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung zaterdag eveneens aangekondigd dat het de leveringen opschort van onder meer smartphones en computerchips naar Rusland, omwille van de oorlog in Oekraïne.

Ook online betalingen worden moeilijker voor de Russische bevolking, nadat PayPal zaterdag besloten heeft om in Rusland zijn betaaldiensten op te schorten, in navolging van enkele sectorgenoten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20