Internationale winkels sluiten in Rusland: lange wachtrijen tijdens laatste dag Ikea

Van Ikea over Apple en Airbnb tot H&M, tal van grote internationale merken hebben aangekondigd hun activiteiten in Rusland op te schorten of terug te schroeven. Het leidde in steden als Moskou en Sint-Petersburg tot paniekaankopen, omdat tal van Russische consumenten vrezen dat hun geliefde westerse winkel voor lange tijd dicht zal blijven.

Ikea kondigde donderdag aan een dag later zijn winkels in Rusland voor onbepaalde tijd te zullen sluiten, als statement tegen de oorlog in Oekraïne. Het betekende dat Russische consumenten die aankopen planden in de Zweedse meubelwinkels, plots maar enkele uren meer hadden. Omdat het onduidelijk is hoelang de “winkelpauze” zal duren, namen veel Russische gezinnen het zekere voor het onzekere.

Airbnb

Ook Ikea’s landgenoot H&M besliste om zijn winkels in Rusland tijdelijk te sluiten. De lijst van bekende merken die er hun activiteiten terugschroeven – hetzij in verkoop, hetzij op het vlak van productie – wordt intussen almaar langer. Onder meer Apple, Google, Netflix, Nike, Adidas en verscheidene automerken hebben beperkingen aangekondigd.

Het Amerikaanse verhuurplatform Airbnb is de volgende in de rij en stopt zijn activiteiten in Rusland en Wit-Rusland. Dat heeft CEO Brian Chesky vrijdagochtend aangekondigd op Twitter.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20