Bitcoins delven om berggorilla’s te beschermen: cryptotechnologie kent weinig geheimen voor oudste natuurpark van Afrika

Het Congolese natuurpark Virunga, het meest biodiverse park ter wereld, is tegenwoordig een speler in de cryptosector. Zo worden in het berggorillaparadijs Bitcoin-munten gemijnd om inkomsten te genereren. De financiën van de Werelderfgoedsite stonden onder druk na een terugval van het toerisme; het gevolg van het aanhoudende geweld door rebellen die opereren in het park, en de corona- en ebolacrisis.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin-miners spelen een cruciale rol in de cryptomarkt omdat zij nieuwe munten slaan. Ook zorgen ze voor de veiligheid van de onderliggende technologie, die berust op krachtige computers die wiskundige vergelijkingen oplossen. Aangezien die cryptocomputers constant moeten draaien, vreet dat delfproces echter heel veel (vooralsnog fossiele) energie. Gelukkig neemt het aandeel van hernieuwbare energie toe in de sector.

In het nieuws: Verschillende financiële media melden dat de directeur van het Virungapark, de Belgische prins Emmanuel de Merode, de vruchten plukt van zijn cryptoplan. In een interview met de nieuwssite Finbold heeft de Merode het over een bedrag van 500.000 dollar; zoveel zou het delven van BTC vorig jaar het nationale park hebben opgeleverd.

  • Virunga zette in september 2020 al zijn delfproces in gang. Het betrof hier toen de eerste operationele Bitcoin-mijn in een wereldberoemd nation
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer