Virgin Galactic pakt extra verlies maar richt raket op november

Ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic heeft de resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Het bedrijf van Branson maakt meer verlies, maar kijkt nu vooral uit naar twee testvluchten in november.

Virgin Galactic, het bedrijf waarmee ondernemer Richard Branson toeristen de ruimte in wil schieten, heeft zijn kwartaalresultaten bekendgemaakt. Echt verrassend zijn die niet: het bedrijf heeft wat meer kosten gemaakt dan voorzien, maar kan nog geen vluchten aanbieden en maakt dus verlies. Er zijn nog twee testvluchten gepland.

‘We hebben tijdens dit kwartaal veel vooruitgang gemaakt en we zijn de laatste stappen aan het zetten om de VSS Unity haar eerste vlucht vanop Spaceport America te laten maken in november’, zegt CEO Michael Colglazier in een persbericht.

Die eerste van twee testvluchten staat gepland tussen 19 en 23 november. Oorspronkelijk had Virgin Galactic de vlucht op 22 oktober gezet, maar uiteindelijk kon dat niet doorgaan.

De aandelen van Virgin Galactic gingen 2 procent omhoog nabeurs. Bij de bel was het aandeel 6,3 procent meer waard.

Veel verlies, geen omzet, hoge verwachtingen

Virgin Galactic sloot het kwartaal af met een ebitda verlies van 66 miljoen dollar. Dat is 12 miljoen dollar meer dan het vorige kwartaal, met een omzet van 0 dollar.

200 extra mensen boekten wel al een ticket, maar het kan dat het bedrijf die nog moet terugbetalen als een ruimtevlucht niet kan doorgaan. In totaal heeft het bedrijf dus al 900 aanbetalingen op tickets gekregen.

Branson heeft zowat 742 miljoen dollar in cash liggen. In augustus gaf het bedrijf opnieuw aandelen uit en haalde daarmee nog 440 miljoen dollar op.

Covid

Het persteam van Virgin Galactic stelt dat het ‘nog veel problemen ondervindt door Covid-19. Dat heeft impact op het schema en de kostenefficiëntie.’

De volgende testvlucht zal uitgevoerd worden met enkel de twee piloten aan boord. Toch komt er dan alvast wat omzet binnen: er zit ook een payload van NASA in de VSS Unity. Op de tweede testvlucht zullen vier specialisten meevliegen.

De eerste officiële vlucht zal Richard Branson himself meenemen. Die staat nog steeds gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Dan moet er ook een tweede ruimteschip gebouwd worden. Voor de geïnteresseerden: een retourtje kost ongeveer een kwart miljoen dollar.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20