De Franse wijnsector boekt niet alleen met zijn absolute topmerken successen. Ook wijngaarden die niet tot de allerhoogste categorieën behoren, kunnen op heel wat bijval rekenen. Dat zegt Marie-Josée Cougard, voedingsspecialiste bij de Franse krant Les Echos, over de prestaties van de Vins de France op de nationale en internationale wijnmarkten.
De Vins de France omvatten de producten die in het verleden als tafelwijn werden bestempeld. Deze wijnen hebben de voorbije periode een opmerkelijke omzetgroei laten optekenen.
Mogelijkheden
“De sector kan aan het publiek een goede kwaliteit tegen een voordelige prijs voorstellen,” zegt Marie-Josée Cougard. “Bovendien hoeven de producenten zich geen zorgen te maken over de voorwaarden die aan de beschermde topmerken worden opgelegd. Daardoor kunnen ze aan het publiek ook nieuwe smaken suggereren.”
Sommelier Philippe Faure-Brac noemt de Vins de France dan ook een uitgelezen product voor klanten die buiten het traditionele kader willen denken. “De Vins de France bieden een combinatie van eenvoud, innovatie en waarde,” getuigt ook Julie Nelson, aankoopster voor de Amerikaanse keten Cost Plus Market.
Al deze commentaren tonen volgens Marie-Josée Cougard dat de Vins de France nog slechts weinig gemeenschappelijk hebben met de vroegere Franse tafelwijnen. De Vins de France maakten tien jaar geleden hun marktdebuut. Daarmee speelden de Franse producenten in op de beslissing van de Europese Commissie om elke lidstaat de mogelijkheid te bieden een eigen portfolio van nationale wijnen uit te bouwen.
“Sindsdien boekten de Vins de France – zowel in eigen land als op de internationale markt – grote successen,” zegt Cougard. “In Noord-Amerika verkoopt het label inmiddels tien miljoen flessen per jaar. Dat betekende een vervijfvoudiging op zes jaar tijd. In Frankrijk liep de afzet van het label met 37 procent op. De Vins de France laten momenteel een jaarproductie van 200 miljoen flessen optekenen. Daarmee hebben ze in de Franse supermarkten een aandeel van 6 procent.”
Prijs
“De eerste kwaliteit van de Vins de France is ongetwijfeld de lage prijs,” benadrukt Cougard. “Voor sommige flessen vragen de wijnbouwers een prijs van amper 2 euro. Men kan ook niet spreken over een inferieure kwaliteit. De Vins de France zijn dan wel geen verfijnde producten, maar aan hun kwaliteitsniveau kan niet worden getwijfeld.”
“De producenten zijn bovendien vrijgesteld van oorsprongsbenamingen en geografische bronaanduidingen. Dat verklaart in belangrijke mate hun betaalbare prijs. Tevens kunnen de wijnbouwers hun verbeelding uitspelen. Ze kunnen van verschillende druivensoorten gebruik maken. Er kan ook met druiven uit verschillende regio’s worden gewerkt.”
Oorspronkelijk was de introductie van de Vins de France bedoeld om het concurrentievermogen van de Franse wijnbouwers tegenover opkomende rivalen uit de nieuwe wereld te versterken. “Men kan concluderen dat die strategie is gelukt,” meent Cougard. “Wereldwijd kan een sterke interesse in het merk worden opgemerkt.”
“Alleen China, dat de voorkeur geeft aan goedkopere Chileense wijnen, lijkt daarop een uitzondering.”