Vincent Van Quickenborne: ‘Boetes voor lockdownfeestjes zijn te laag’

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie, vindt de boetes die mensen krijgen wanneer ze aanwezig zijn op een lockdownfeestje te laag. ‘Wat mij betreft mogen die boetes enkele duizenden euro’s zijn’, zei hij in het VTM Nieuws.

Sinds de start van de tweede lockdownperiode moet de politie elke weekend mensen beboeten die een lockdownfeest organiseren of aanwezig zijn op zo’n feest. Van Quickenborne wil daarom de boetes verhogen. Wie aanwezig is op een lockdownfeest krijgt een boete van 250 euro. De boete loopt op tot 750 euro voor wie zo’n feestje organiseert.

Boetes van 1.000 euro of meer

‘De boetes zijn te laag. We moeten die verhogen’, zei hij zondagavond in het VTM Nieuws. Hij is voorstander van boetes tot enkele duizenden euro’s. Ook de viroloog Marc Van Ranst pleit voor hogere boetes.

Volgens de minister kan de procureur beslissen om mensen meteen rechtstreeks naar de rechter te brengen in plaats van een boete op te leggen. ‘In dat geval gaat het om boetes van 1.000 euro of meer. Ik denk dat men best zo’n overweging maakt’, aldus Van Quickenborne.

Tot slot uitte Van Quickenborne zich kritisch over het inzetten van drones om mensen te controleren. ‘Dat is een stap te ver. Niemand heeft zaken met wat er gebeurt in uw huis en in uw tuin. Dus ofwel geeft u iemand de toestemming om uw huis te betreden, ofwel gebeurt het met toestemming van het gerecht’, besloot de minister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20