Vincent Van Peteghem wil “misbruik” auteursrechtenregime aanpakken, maar veel organisaties zijn verontwaardigd

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil het auteursrechtenregime hervormen. Dat wil hij doen door het te beperken tot enkel “echte” kunstenaars. Het nieuws heeft voor grote verontwaardiging gezorgd bij een hoop organisaties.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer creatievelingen uit allerlei beroepen maken gebruik van een fiscaal regime waarbij zij deels in auteursrechten worden uitbetaald. Het gaat onder andere om copywriters, fotografen, architecten, mensen in de kunstsector en nog veel meer. Op inkomsten uit auteursrechten wordt slechts een roerende voorheffing van 15 procent betaald. Voor inkomsten in de laagste schijf kan bovendien nog eens de helft aan forfaitaire kosten worden afgetrokken.

De essentie: Eerder in oktober besliste de federale regering om het regime een stuk strenger te maken. Van Peteghem wil dat enkel “echte” kunstenaars er nog gebruik van kunnen maken. Dat blijkt ook uit het voorontwerp van de regering, dat door De Tijd kon worden ingekeken. Volgens beroepsorganisaties in een aantal sectoren zal het nieuwe regime echter meer kwaad dan goed doen.

  • De maatregel zal verdwijnen voor een hoop beroepen. Het gaat onder andere om marketeers, architecten, advocat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20