Vijf fabrikanten produceren een kwart van alle wegwerpplastics

De vijf grootste fabrikanten van wegwerpplastics zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle productie in 2019. De Verenigde Staten (VS) en China staan met kop en schouders boven de rest van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van de Australische Minderoo Foundation en bericht de krant Financial Times.

Gedreven door de vraag in de Verenigde Staten en China produceerde de vijf bedrijven 26 miljoen ton kunststof. Volgens het Minderoo-rapport maken kunststoffen voor eenmalig gebruik meer dan een derde uit van alle kunststoffen die elk jaar worden geproduceerd.

Die plastics zijn onder andere boodschappenzakjes, rietjes en voedselverpakkingen. Vaak belanden ze op vuilnisbelten of de stranden. Ze komen dan ook in oceanen terecht als ze niet worden gerecycleerd.

110 miljoen ton

Het rapport is gebaseerd op gegevens van de Verenigde Naties, de Wereldbank, nationale douanegegevens en onderzoek door adviesbureau Wood Mackenzie. Bijna de helft daarvan, of 11 miljoen ton, werd gebruikt in de VS en China.

Olieconcern ExxonMobil, chemiereus Dow en de Chinese olieraffinaderij Sinopec voeren de lijst aan van bijna 300 bedrijven die in 2019 samen ongeveer 110 miljoen ton polymeren produceerden, de bouwstenen van plastic voor eenmalig gebruik, aldus het onderzoek van de Minderoo Foundation.

In een verklaring zei ExxonMobil dat het ‘de bezorgdheid van de samenleving over plastic afval deelt en dat het eens is dat het moet worden aangepakt. Bijna 3 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot goede afvalinzamelings- of verwijderingssystemen’. 

Exxon weigerde verdere commentaar te geven aan Financial Times, op de vraag of het bedrijf doelstellingen heeft om een groter aandeel van haar kunststoffen uit gerecycleerde materialen te maken. Exxon zou wel ‘werken aan geavanceerde recyclingoplossingen’.

Van groot naar klein

Plastic afval is ‘een enorm probleem … Als we zo doorgaan, hebben we in 2050 meer plastic in onze oceaan dan vis’, zegt Sander Defruyt, die bij de Ellen MacArthur Foundation leiding geeft aan het initiatief ‘New Plastics Economy’, aan Financial Times.

Hoewel plastic wegwerpartikelen kunnen worden gerecycled, gebeurt dat vaak niet en komen er elk jaar miljoenen tonnen plastic afval in de oceaan terecht.

De vraag naar wegwerpplastics, in volgorde van groot naar klein: China, Verenigde Staten, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Japan, India, Brazilië, Frankrijk, Indonesië, Duitsland, Spanje, Vietnam, Saoedi-Arabië, Canada en Zuid-Korea.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20