Een grootschalig onderzoek rond het implementeren van een vierdaagse werkweek bleek een groter succes dan verwacht.
Grootste experiment ooit rond vierdaagse werkweek is daverend succes

Waarom is dit belangrijk?
De vijfdaagse werkweek begint steeds minder populair te worden. Ook in België is het sinds november 2022 mogelijk om een voltijdse job uit te voeren op vier dagen. Hoewel nog niet iedereen overtuigd is, zijn er steeds meer stemmen die opkomen voor de voordelen van een vierdaagse werkweek.In het nieuws: Voor het experiment verminderden 61 Britse bedrijven met in totaal zo’n 3.000 werknemers een half jaar lang hun werkweek naar vier dagen.
- Het opzet van het experiment was om te zien of een reductie van de werktijd met 20 procent een effect zou hebben op de productiviteit. Werknemers zouden nog altijd evenveel verdienen en werden verwacht even hard te presteren als tijdens een vijfdaagse week.
- De resultaten waren zeer opvallend: zo’n 90 procent van de betrokken bedrijven zegt dat ze absoluut zullen blijven vasthouden aan het nieuwe systeem. Slechts vier procent zei terug te willen keren naar het oude systeem.
- Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek, die dinsdag werden bekendgemaakt. De studie werd uitgevoerd door de onafhankelijke denktank 4 Day Week Global, in samenwerking met een aantal universiteiten, waaronder die van Cambridge en Boston.
Productiviteit niet gedaald
Toch op te merken: Hoewel werknemers minder lange uren klopten, leed de productiviteit er niet onder.
- Het gemiddelde inkomen van de participerende bedrijven steeg slechts lichtjes, met 1,4 procent. Tegenover dezelfde periode in 2021 werd een stijging van maar liefst 35 procent opgetekend.
- Ook zou de gezondheid van de werknemers erop vooruit zijn gegaan. De onderzoekers spreken van “significante verbeteringen in lichamelijke en geestelijke gezondheid, tijd besteed aan beweging, en algehele levens- en werktevredenheid”. Werknemers kampten ook minder vaak met stress, burnouts, vermoeidheid en slaapproblemen.
- Dat alles zorgt ervoor dat het personeelsverloop kleiner wordt. In de bedrijven die meededen aan het onderzoek namen minder mensen ontslag, waren ze minder vaak afwezig en moesten bijgevolg minder vaak nieuwe mensen worden aangenomen.
(mah)