De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 266,5 miljoen dollar. Dat is een daling met 65 procent tegenover het jaar voordien. Opmerkelijk daarbij is dat de verkoop van licenties het voorbije jaar voor de wereldvoetbalbond de grootste bron van inkomsten is geworden.
De wereldwijde voetbalsport werd het voorbije jaar door de coronacrisis zwaar geraakt. Daardoor moest het voorbije jaar ook met een verlies van 683 miljoen dollar worden afgesloten, tegenover een negatief resultaat van ruim 185 miljoen dollar het jaar voordien.
Ondersteuning
‘Door de uitbraak van het coronavirus moesten wereldwijd massaal voetbalcompetities worden stilgelegd en wedstrijden worden opgeschort,’ aldus de FIFA. ‘Voor de rest van het jaar moesten de competities grotendeels met gesloten deuren, zonder publiek, worden afgewerkt. Dat heeft financieel een bijzonder zware tol geëist.’
De FIFA merkt op ook belangrijke inspanningen te hebben gedaan om de impact van de coronacrisis te helpen opvangen. ‘Er werd een bijzonder herstelplan, met een budget van 270 miljoen dollar, opgezet. ‘Daarbij werd een bedrag van 198 miljoen dollar verdeeld onder de aangesloten sportbonden en confederaties.’
‘Een speciaal pakket van 72,5 miljoen dollar werd gereserveerd voor de ondersteuning van het wereldwijde voetbal.’ Onder de impact van dat bijzondere herstelplan liepen de totale uitgaven van de FIFA het voorbije jaar op tot 1,04 miljard dollar.
Door de terugval van de inkomsten uit de organisatie van wedstrijden, vormde de verkoop van licenties voor de eerste keer in de geschiedenis de belangrijkste inkomstenbron van de de internationale voetbalfederatie. In totaal bracht die activiteit de FIFA vorig jaar 158,8 miljoen dollar op.
Opportuniteiten
Centraal in die licenties staan videogames zoals de FIFA eClub World Cup, de FIFA eChallenger Series en de FIFA eNations StayAndPlay Friendlies. Dat pakket werd vorig jaar nog met de FIFA eContinental Cup aangevuld.
‘In tegenstelling tot de vele economische sectoren die door de coronapandemie zwaar werden getroffen, bleek de industrie van de videogames zich tegenover de pandemie veel veerkrachtiger te hebben kunnen opstellen,’ zeggen waarnemers.
‘Dit is misschien wel de eerste keer in de geschiedenis dat een sporttak meer inkomsten genereert uit videogames dan uit de onderliggende fysieke competitie die de kern van zijn activiteit vertegenwoordigt. Rekening houdend met de huidige trends, zal dat fenomeen zich wellicht ook in de toekomst nog manifesteren.’
Deze activiteiten zijn volgens Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, voor de voetbalfederatie een unieke gelegenheid om de opportuniteiten van het veranderende landschap van technologie, maatschappij en sport te grijpen.
‘De FIFA en andere internationale federaties hebben aanzienlijke investeringen in deze nieuwe sectoren gedaan om met virtuele versies van onze sport jongeren te engageren,’ aldus Infantino. (evb)