FIFA gooit online archieven open voor voetbalfans

De wereldvoetbalbond FIFA heeft beslist zijn online wedstrijdarchief tijdelijk voor de voetbalfans open te stellen. Bovendien krijgen ook mediapartners van de internationale voetbalfederatie toegang tot de archiefrechten. Dat moet de zenders toelaten hun programmering met fragmenten uit het internationale voetbalgebeuren uit te breiden.

Met het initiatief wil de FIFA naar eigen zeggen het publiek tijdens de corona-quarantaine een breder entertainmentaanbod aanreiken.

World Cup

In het kader van het initiatief zet de voetbalfederatie de sociale mediacampagne #WorldCup@Home op. Daarbij zullen de fans de mogelijkheid krijgen om een stemming te houden over de streaming van meer dan dertig volledige wedstrijden uit het WK, zowel voor mannen als vrouwen. Een aantal wedstrijden zullen daarbij voor de allereerste keer online beschikbaar zijn.

‘Deze grootschalige digitale campagne is bedoeld om geïsoleerde fans te compenseren voor het gebrek aan live sportcontent waarmee tijdens de duur van de coronacrisis rekening moet worden gehouden,’ zegt de FIFA. De federatie hoopt ook een grote activiteit op sociale media te kunnen genereren.

‘Daarnaast zal er ook een mogelijkheid worden gecreëerd om op YouTube live chats op te zetten,’ klinkt het. ‘Bovendien zal daarbij gestemd kunnen worden voor het populairste moment van elke match.’

‘Documentaires en interviews met bekende spelers en coaches zullen het aanbod verder helpen verdiepen. Tenslotte zullen de voetbalfans dankzij de toegang tot de archiefrechten ook bij de commerciële partners terecht kunnen.’

Return

‘Tot nu toe zijn beide initiatieven door hun publiek bijzonder goed ontvangen,’ zegt Simon Thomas, commercieel directeur van de FIFA, aan de nieuwssite SportBusiness.

‘Een gigantische groep voetbalfans is door een wereldwijde gezondheidscrisis grotendeels aan huis gekluisterd, maar ze kunnen niet op live sportprogramma’s terugvallen. Bovendien wil de FIFA ook een helpende hand reiken aan zijn commerciële partners, die momenteel met een bijzonder uitdagende omgeving worden geconfronteerd.’

‘Het is nu dan ook niet het tijdstip om in de eerste plaats aan een financiële return te denken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20