Vice-voorzitter Chinese beurswaakhond: ‘We moeten ons voorbereiden op te worden afgesneden van het dollarsysteem’

In China heeft Fang Xinghai, de vice-voorzitter van de Chinese beurswaakhond, zijn land opgeroepen zich voor te bereiden om van het internationaal betalingssysteem in dollar te worden afgesneden.

Xinghai is een voormalig adviseur van president Xi Jinping. Hij deed de uitspraken tijdens een online forum, georganiseerd door de Chinese krant Caixin.

Volgens Xinghai ‘is het tijd om echte en niet langer enkel psychologische voorbereidingen’ te treffen. In zijn uitspraken verwees hij naar wat met talrijke Russische bedrijven en financiële instellingen is gebeurd. 

Washington heeft de dollar de voorbije jaren steeds vaker ingezet als politiek wapen. Zo konden tegen bepaalde landen politieke en economische sancties worden afgedwongen. Voorbeelden daarvan zijn naast Rusland, uiteraard ook Iran en Venezuela.

Washington beraadt zich momenteel over hoe het de dollar kan inzetten om Chinese beleidsmakers, bedrijven en banken te straffen voor hun rol in de recente ontwikkelingen in Hongkong.

Betalingssysteem in Amerikaanse dollar vormt de grondslag van de wereldhandel

Het betalingssysteem in Amerikaanse dollar vormt de grondslag van de wereldhandel. Het wordt ondersteund door grote internationale betalingsverwerkers als SWIFT en CHIPS. Zowat de helft van alle internationale betalingen wordt in dollar gefactureerd. Dat terwijl de VS zelf bij amper 10% van de globale handel betrokken. Verder nemen ze slechts 15% van het globale bbp voor hun rekening.

De uitspraken geven aan dat Peking Amerikaanse economische sancties als een realistisch risico inschatten. Indien het land van de dollar wordt afgesneden zou dat een significante impact hebben op de handelsstromen vanuit China.

Kans dat de VS China hard treffen is klein

Toch is de kans klein dat de VS de tweede economie ter wereld op eenzelfde manier willen treffen als de elfde economie, die Rusland is. De economische sancties tegen Rusland volgden op de annexatie van de Krim, beïnvloeding van buitenlandse verkiezingen, mensenrechtenschendingen en steun aan Syrië en Venezuela. De Amerikaanse president Trump gaf eerder deze week nog toe niet te hebben gereageerd op de vervolging van de Oeigoeren door de Chinese overheid, ‘om een handelsovereenkomst niet in het gedrang te brengen’.

Toch wil Fang Xinghai dat zijn land voorbereid is op eventuele sancties. ‘Ook omdat de toekomst van de Amerikaanse dollar onzeker is, nu het land ongelimiteerd geld bijdrukt’.

China probeert al een tijd het internationaal gebruik van de Chinese munt renminbi te promoten. Maar zolang er kapitaalcontroles van kracht blijven kan deze munt onmogelijk de internationale allure krijgen van munten als de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen of het Britse pond. De renminbi of yuan is niet volledig converteerbaar en kan daarom niet probleemloos de wereld worden rondgestuurd. De Chinese overheid is bang dat een volledig converteerbare munt een enorme kapitaalvlucht uit het land zal ontketenen. Dat geeft vooral aan hoe angstaanjagend het eigen systeem is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.