Verstikkende smog doet New Delhi lockdown overwegen

De Indiase hoofdstad New Delhi baadt in een dikke laag smog. De lucht in de stad is zodanig vervuild dat de lokale overheid schoolkinderen verplicht thuis houdt. Enkele steenkoolcentrales zijn ook stilgelegd om de uitstoot te verminderen.

Lockdown door luchtvervuiling

De Indiase overheid plant een lockdown in en rond de hoofdstad New Delhi. Niet omdat de coronacijfers er de hoogte in gaan, maar omdat de lucht in de stad extreem vervuild is. Het stadsbestuur zou alvast bereid zijn dezelfde ingrijpende maatregel te nemen als tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.

Dat stadsbestuur voerde al enkele regels in om de luchtvervuiling naar omlaag te krijgen. Om kinderen binnen te houden, worden scholen sinds maandag verplicht gesloten. Tot 21 november zijn alle werven stilgelegd in de stad. Grote vrachtwagens die niet-essentiële goederen dragen mogen ook de stad niet binnen en de overheidsdienst Commission of Air Quality Management moedigde telewerk ook sterk aan.

Die maatregelen blijken echter helemaal niet te volstaan om de hoeveelheid smog in de lucht te doen afnemen. Daarom wordt in de richting van extremere maatregelen gekeken, zoals de lockdown. Sommige experten zijn er echter van overtuigd dat een lockdown enkel negatieve economische effecten teweeg zal brengen. Volgens hen zal de maatregel maar weinig veranderen aan de vervuiling.

“Dit is niet de oplossing waar we naar zoeken, want het is enorm disruptief. We moeten er ook rekening mee houden dat de economie al sterk onder druk staat. Veel mensen leven nu al in een risico op armoede”, zegt Anumita Roychowdhury, directeur bij het Center for Science and Environment, aan persagentschap AP.

Dodelijke lucht

New Delhi kampt al jaren met een smogprobleem. Traditioneel wordt die vervuiling erger in de wintermaanden. Door de weersomstandigheden, de hevige industrie en boeren die de overschotten van hun oogst verbranden piekt de smogvorming ieder jaar tot gevaarlijke hoogtes. Volgens het Indiase ministerie van Omgeving haalt de luchtkwaliteit in de hoofdstad op woensdag een score van 434 op 500. Dat houdt een extreem risico voor de gezondheid van de bevolking in.

De lucht in New Delhi bevat ongeveer 300 microgram schadelijke stofdeeltjes per kubieke meter. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO ligt de gezondheidsgrens op 25 deeltjes per kubieke meter. AP meldt dat er jaarlijks meer dan een miljoen Indiërs overlijden door ziektes gerelateerd aan luchtvervuiling.

India is een van ‘s werelds grootste vervuilers. Het land rekent nog steeds zeer hard op fossiele brandstoffen zoals koolcentrales voor de energievoorziening en de groeiende economie van het land doet de honger naar meer energie alleen maar stijgen. Ondanks de aanvankelijk weigerachtige houding, heeft de Indiase premier Modi toch een deadline geplakt tegen wanneer het land een netto-nul uitstoot moet halen. Daarvoor heeft Modi 2070 gekozen, maar dat is volgens vele experten veel te laat.

(evb)

Meer