Welke versoepelingen komen er eerst: sociale contacten, horeca, reizen, sport of cultuur?

De regering werkt samen met de expertengroep GEMS aan een plan voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Omdat het onverantwoord is om op alle vlakken tegelijk te versoepelen, zullen daarbij keuzes moeten gemaakt worden. En die beloven alvast voor heel wat discussie te zorgen.

Nu de kappers een week geleden opnieuw geopend zijn en de coronacijfers in België voorlopig nog steeds licht blijven dalen, klinkt de roep om verdere versoepelingen steeds luider. Daarbij is er druk uit alle hoeken.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op besmettelijkere Britse variant van coronavirus

Zo wil Horeca Vlaanderen dat zij als volgende aan de beurt komen. Zij krijgen daarbij de steun vanuit Wallonië. Maar ook het huidige reisverbod lijkt niet lang vol te houden, net als de avondklok, het verplichte afstandsonderwijs of de zware beperking van sociale contacten. Tot slot vallen er ook vanuit sport- en cultuurverenigingen steeds meer noodkreten te horen.

Overlegcomité op 26 februari

De knoop daarover zal voor een deel doorgehakt moeten worden op het volgende Overlegcomité, op vrijdag 26 februari. Volgens de krant Het Nieuwsblad zullen de experten daar met een soort menukaart komen met alle mogelijke versoepelingen. Aan alles zal daarbij een score worden toegekend afhankelijk van hoe risicovol het is voor de verspreiding van het coronavirus.

De coronacijfers zullen vervolgens bepalen hoeveel budget er is om te versoepelen. Op basis daarvan zullen de bevoegde ministers vervolgens met hun budget kunnen shoppen op de menukaart van de GEMS. Zo kan de regering zelf zijn accenten leggen op basis van wetenschappelijk advies.

Kleine of grote versoepelingen?

Hoe die menukaart er precies zal uitzien, is nog niet gekend. Het lijkt wel duidelijk dat kleine zaken zoals meer contacten in open lucht, of het opnieuw toelaten van buitensporten, ‘goedkoper’ zullen zijn dan bijvoorbeeld het heropenen van de cafés en restaurants.

Meer