Versoepeling abortuswet pas na zomerreces beslist

De discussie over de versoepeling van de abortuswet wordt ten lange leste toch voorbij het zomerreces getild. Dat weet De Tijd.

Waar gaat het over? De versoepeling van de abortuswet, meteen ook de stok in de wielen van de Arizona-karavaan, zal nu toch pas gestemd kunnen worden nadat het Parlement terugkeert uit zomerreces. Concreet zou de wettelijke termijn voor abortus verlengd worden, van 12 naar 18 weken in de zwangerschap. Abortus zou ook volledig uit het strafwetboek worden gehaald. Dat is wat er op tafel ligt.

Waarom is dat politiek relevant? MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez besliste, net toen de onderhandelingen voor de Arizona-coalitie op gang kwamen, dat zijn Parlementsleden vrij mochten stemmen over de abortuskwestie. Dat was een doorn in het oog van N-VA en CD&V, die in eerste instantie voor een verplaatsing van de kwestie waren. Die laatste krijgen nu toch hun zin.

Geen Arizona dus? Bart De Wever (N-VA) gebruikte het abortusdebat, dat bij zijn coalitiepartner sowieso ook gevoelig ligt, als lakmoesproef voor de buigzaamheid van Bouchez. Dat de partijvoorzitters van die veelbesproken Arizona-coalitie intussen nog steeds niet samen aan tafel hebben gezeten, toont dat de onrust verre van voorbij is.

En de abortuswet? N-VA en CD&V dienden, met ondersteuning van Vlaams Belang, nog amendementen in. Dat wil zeggen dat de wet opnieuw naar de Raad van State moet en die procedure raakt niet meer rond voor het zomerreces. Er is dus sowieso geen uitsluitsel over het debat tot dan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20