Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Abortus verscheurt drie koningen: CD&V pikt bokkensprongen MR niet, Raad van State moet redden

Logo Business AM
Politiek

02/07/2020 | Wouter Verschelden | 4 min leestijd

Joachim Coens (CD&V), George-Louis Bouchez (MR) - Isopix

Een versoepeling van de abortuswet, het monster van Loch Ness dat steeds maar opduikt in de Kamer, slaat opnieuw toe. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet plots z’n parlementsleden ‘vrij’ om te stemmen, en irriteerde daarmee potentiële coalitiepartners cdH en N-VA, maar vooral CD&V. Het wetsvoorstel alsnog naar de Raad van State sturen is de tijdelijke oplossing, maar het laat wonden tussen de drie koningen.

In het nieuws: Een wetsvoorstel over de uitbreiding en depenalisering van abortus zet een mogelijke Arizona-coalitie (alweer) op de helling.

De details: De MR heeft een nieuw dossier gevonden om toch maar de coalitiegesprekken te bemoeilijken.

  • Al dagen zit Bouchez te stoken om toch maar een mogelijke coalitie te vermijden, zoals hij die nochtans eerst in gang wilde steken: zonder PS, maar met N-VA, cdH en sp.a. Eerst was het een rondje sp.a jennen, vandaag kwamen de drie andere partijen in beeld: cdH, N-VA en vooral CD&V.
  • Dat laatste is vreemder: het is met CD&V dat de MR een ‘opdracht’ vervult, maar van enige loyauteit was geen sprake. Zonder het af te toetsen met z’n collega-onderhandelaar, lanceerde Bouchez vanmorgen een torpedo: zijn kamerleden zouden ‘vrij’ zijn om toch de versoepeling in de abortuswet, die vandaag ter stemming voorligt, naar “eer en geweten” te stemmen. Daarmee wist Bouchez goed dat hij meteen CD&V zwaar zou bruuskeren, al maanden zegt Coens dat wie een deal wil met CD&V, met hen over dit thema rekening zal moeten houden.
  • Maar ook Open Vld werd in de wind gezet: vorige week nog had fractieleider Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aangekondigd dat het dossier naar september verschoof: de angel was eruit gehaald. Door het vanuit MR nu opnieuw te lanceren, kreeg ook de liberale familiegenoot een ezelsstamp. “Waarom heb je anders eerst je bocht gepakt?”
  • “Als het zo zit, zijn er geen drie koningen meer“, klinkt dreigend op het CD&V-hoofdkwartier. “Dit is niet hoe je omgaat met regeringspartners.” Bij CD&V klaagt men al langer over een gebrek aan respect: de relatie met de MR is behoorlijk verzuurd geraakt. Of het werkelijk het einde van het trio zou zijn, is een andere vraag: er zijn al wel meer emotionele momenten tijdens de onderhandelingen geweest.
  • Steeds meer lijkt het erop alsof de MR zich weert als een duivel in een wijwatervat, om toch maar de Arizona-coalitie te doen laten mislukken. Dat zou niets nieuws zijn: de MR sprak in deze maandenlange onderhandelingen meer dan eens met dubbele tong. Want: niets doen, en de boel laten mislukken, betekent nog altijd 6 ministerposten én de premier.
  • In de wandelgangen waren vooral Open Vld, maar ook de tegenstanders van de abortushervorming op zoek naar een (tijdelijke) oplossing. Die zou erin bestaan om voor de 3de keer het dossier terug te sturen naar de Raad van State voor advies. Dat vereist 50 stemmen in de Kamer, en die hebben N-VA, Vlaams Belang, CD&V en cdH samen.
  • Op die manier kopen de partijen die onderhandelen over Arizona nog even tijd. Maar het is een zoveelste slag onder de gordel, voor diegenen die proberen om eindelijk een coalitie op de been te brengen.
  • Overigens houdt de hervorming in dat abortus volledig uit het strafwetboek wordt gehaald, dat de bedenktijd voor vrouwen wordt verlaagd naar 48 uur en de termijn om een zwangerschap te mogen onderbreken uitgebreid naar 18 weken. Een afgezwakt compromis, waarbij ook christendemocraten meewerken, wilde een paars-groen blok in de Kamer, aangevuld met PVDA, nooit, tot nu toe.

Source: 8AM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks