Wetenschappers ontdekken diverse middelen om veroudering tegen te gaan, maar “we moeten op diverse fronten vechten tegen verval”

Er zijn diverse stoffen waarvan na proeven blijkt dat ze veroudering kunnen tegengaan, maar de kans om een wondermiddel te vinden is bijzonder klein. Dat vertelde Liesbet Temmerman, verouderingsonderzoeker aan de KU Leuven, aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Liesbet Temmerman:


Waarom is dit belangrijk?

In het wetenschapsblad Science lezen we dat muizen 10 procent langer leven na het toedienen van de stof taurine. Dit kadert in een grotere zoektocht naar middelen die veroudering tegengaan. De kans om een wondermiddel te vinden, is echter klein.
  • Temmerman: “Er zijn diverse middelen waarvan momenteel onderzocht wordt of deze een effect hebben op veroudering. Veel van die middeltjes hebben veelbelovende effecten op de gezondheid van de mens. Maar we weten nog niet of de levensduur daardoor beïnvloed zal worden of niet.”
  • “Verouderen gaat niet alleen over hoelang je leeft, maar ook over de kwaliteit van dat leven. Veroudering is elk proces dat gebeurt in een levend wezen dat traag over de tijd heen accumuleert en schade aanricht, dat ongezond is.”
  • “Het is een parapluterm waar heel veel dingen onder vallen. Als mensen zoeken naar een wondermiddel hebben ze een probleem. We vechten niet op één front, maar op diverse fronten tegen dat proces van verval. De kans is daardoor heel klein dat je met één middel al die diverse problemen zal kunnen oplossen”, aldus de onderzoeker.

Veroudering tegengaan bij specifieke doelgroepen

  • “Als middelen getest worden op mensen, zijn die studies vaak van kortere duur of voor heel specifieke doelgroepen. We zien toch effecten op aftakelingspatronen. Het lijkt alsof er middeltjes zijn die misschien afgemeten moeten worden op een specifieke doelgroep, maar die wel in staat zijn om ouderdoms-gerelateerde processen te vertragen.”
  • “Als we bijvoorbeeld een manier vinden om mensen niet laten sterven aan griep, dan worden wij collectief ouder. Het doel is niet noodzakelijk om de leeftijd te rekken, maar om mensen fit te krijgen. En als het gevolg van die fitheid is dat we ook langer zullen gaan leven, is dat mooi meegenomen”, besluit Temmerman.

(ns)

Meer